Kommunalrådet svarar om Solnas dåliga luft

Alliansen kritiseras av oppositionen för att inte bry sig om utsläppsfrågan. Kommunalråd Magnus Persson (C) håller inte med och lyfter fram fartsänkningar och miljöbilssatsningar som två viktiga bidrag.

  • Publicerad 16:48, 5 jun 2018

Mitt i Solnas miniserie om den dåliga Solnaluften har väckt reaktioner. På kritikernas sida står föga förvånande den politiska oppositionen. Miljöpartiets Bernhard Huber anser att den styrande alliansen hanterar utsläppsfrågan alltför slapphänt, och prioriterar bilister framför Solnabornas hälsa.

Men ansvarigt kommunalråd Magnus Persson (C) håller inte med.

– Självklart är luftfrågor viktiga. Jag tycker att det hänt saker i Solna och att vi har fått mycket genomfört, säger han.

Fartsänkningar och en omställning till miljöbilar lyfter han som viktigast.

– Vi har sänkt hastigheten både 2013 och 2016, det ger mindre utsläpp och gör det enklare och tryggare att gå och cykla. Vi ligger bra till i årets miljöbilsranking, säger Magnus Persson.

Förbättrade cykelvägar, laddstolpar och fler bussfält, som bland annat ska till på Frösundaleden, är exempel på framtida åtgärder. Inför varje nybygge planerar man numera också för bra luftkvalitet, säger Magnus Persson.

– Alla är i stort sett överens om att Solna ska förtätas. Med höga hus och trånga gator stannar luften, då är det viktigt att planera byggnader rätt.

2019 år börjar Solna mäta luften – många år för sent, anser oppositionen.

Magnus Persson:

– Jag som centerpartist har drivit på för stationer tidigare. Men det är en process att få saker att hända. Nu får vi upp en station, och eftersom man mäter för helt kalenderår blir inte mätningarna giltiga förrän nästa år.

Fakta

"Spola och sopa gatorna!"

Så här tycker Solnabor som kommenterat artiklarna om Solnas luft på Facebook:

Förr led vi av genomfartstrafik, numera har vi själva skapat trafikbilden utifrån hur man byggt dom senaste decennierna.

Spola och sopa gatorna som man gör i andra storstäder i Europa

Smalare gator hur tänkte ni nu? Då står ju trafiken ännu mer still än nu!!

Jag som inte ens har balkong mot vägen får skitig balkong. Dimper ner från flygplan på väg till o från Bromma o Arlanda tror jag. Märkligt.

Med vägtullarna ökade antal bilar i Solna rejält. Från ingen kö, till mycket trafik i tillexempel Huvudsta.

Källa: Facebook
Visa merVisa mindre