Kommunalrådet på klotterjakt med Grannsamverkansbilen

Kommunalrådet Erik Andersson (M) hängde med på en spaningsrunda med Grannsamverkansbilen. Han hyllar frivilligorganisation som ökar tryggheten och trivseln i Täby. – De blir ju kommunens ögon utåt och det är vi glada för.

  • Publicerad 05:46, 13 okt 2019

Grannsamverkansbilen rullar året runt tack vare en kår av frivilliga som vill göra en insats för att förebygga brott. I torsdags fick Jan Lundin och Åsa Benjaminsson sällskap av kommunalrådet Erik Andersson (M) på sin trygghetsrunda i Täby.

Polisen hyllar grannsamverkan – ger 36 procent färre inbrott

”Vi råkade inte på någon inbrottstjuv”

Första stoppet för spaningsgruppen blev som vanlig hos polisen för att få en uppdatering om nattens händelser, där inget särskilt stack ut.

– Som tur är var det väldigt lugnt. Vi råkade inte på någon inbrottstjuv eller något annat. Grannsamverkansbilen är ju en förebyggande verksamhet så det är bra att den visar upp sig, säger Erik Andersson.

De spanar på tjuvarna när du reser bort

Grannsamverkansbilen spanar efter tjuvar – och potthål

För Täbypolisen är grannsamverkansbilens spaningar en viktig del i det brottsförebyggande arbetet ute bland villaområdena.

Kommunen har i år utökat bidrag till verksamheten och får också hjälp att öka tryggheten och trivseln i Täby. Erik Andersson berättar att  Janne Lundin och gänget rapporterar in både klotter och potthål till kommunen.

– Det vi också hann göra under rundan var att rapportera in en trasig vägskylt och klotter på en transformatorstation och ett transformatorskåp.

Fakta

Grannsamverkan minskar antal brott

Brottsförebyggande genom ”Grannsamverkan” bygger på ett tätt samarbete i första hand mellan de boende och polisen. De boende utbildas av polisen i att hålla extra uppsikt över grannarnas bostäder och på så sätt skrämma bort tjuvar eller snabbt tillkalla polis. Främst minskar bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder genom ökad grannsamverkan.

Antalet bostadsinbrott i Sverige har under flera års tid ökat och varit den brottslighet som svenska folket oroat sig mest för. År 2018 skedde en kraftig minskning av de polisanmälda bostadsinbrotten jämfört med föregående år – förklaringen till minskningen har angetts vara ökade gränskontroller, fler gripna personer och Grannsamverkan.

En ny utvärdering av Peter Lindströms, krimnolog och docent på Malmö Högskola, visar att inbrotten minskade med 36 procent i nya grannsamverkansområden jämfört med åtta procent i kontrollområdena. Utvärderingen visade också att 38 procent av de boende i försöksområdena upplevde en ökad känsla av trygghet.

Källa: Polisen/Grannsamverkan/BRÅ
Visa merVisa mindre