Kommunalrådet Erik Andersson (M) är förbannad över den hissade Sovjetflaggan och pingvin-attentatet vid Täby kommunhus. Foto: Läsarbild Erik Andersson/Täby kommun

Kommunalrådet kallar flaggdådet ”attentat”

Sovjetunionens flagga vajade utanför kommunhuset i i Täby på måndagsmorgonen. Kommunalrådet Erik Andersson (M) kallar det ett attentat. – Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Bye, bye friheten och valfriheten om ondskans ideologi fick styra i Täby, skriver Andersson i sms till Mitt i Täby.

  • Publicerad 11:23, 18 jun 2019

Det var en vaktmästare som på måndagsmorgonen upptäckte att den röda kommunistflaggan med hammaren och skäran vajande vid kommunhuset i Täby.

Kommunalrådet Erik Andersson (M) skräder inte ordet om tilltaget att flagga för kommunismen. Han kallar det inträffade ett attentat mot frihetens kommun.

– Det är ondskans ideologi, en diktatur, och Täby är allt annat en en diktatur. De tär allvarligt att de tar i anspråk en offentlig flaggstång. Detta strider mot alla demokratiska principer.

Han rev bort kommunistsymbol på entrén

När han kom till jobbet hade flaggan redan tagits ner. Men Erik Andersson upptäckte att flaggincidenten inte var en enskild händelse:

–  Det satt ett klistermärke med en pingvin, ett automatvapen och kommunistsymbol på entréskylten. Jag stannade och tog bort det och gick upp till kommundirektören för att anmäla det, berättar Erik Andersson.

Kommunalrådet Erik Andersson (M) upptäckte de kommunistladdade pingvin-klistermärkena när han kom till kommunhuset. Ett av dem som han rev ner och anmälde satt på entréskylten till kommunhuset.

Dådet har polisanmälts

Det ska inte vara möjligt för någon annan än kommunens anställda att hissa flaggor i kommunens flaggstång på Esplanaden. Frågan är om det specialverktyg som behövs för att göra detta har kommit på vift.

– Det håller vi på att utreda. Det vet vi inte inte i nuläget. Vi har polisanmält den här händelsen, säger Gustaf Sundman, Trygghets- och säkerhetschef i Täby kommun.

Vem eller vilka som hissat flaggan är i nuläget okänt.

– Det måste ha skett någon gång under natten, men vi vet inte riktigt i nuläget, uppgav Gustaf Sundman, Trygghets- och säkerhetschef i Täby kommun till Expressen som var först med att rapportera om flaggdådet.

Pingvinkampanjer även på andra håll

Liknande klistermärken med kommunistpingvinen har tidigare satts upp på flera håll i Stockholm. Då har avsändaren via sociala medier skickat ett marxistiskt budskap och åtminstone velat framställa sig som kopplad till ungdomsförbundet Ung vänster.

Tycker du att det är extra allvarligt för att det inträffade tycks ha politisk koppling?

– Jag ser det som att vi har blivit utsatt för brott och det ser vi alltid allvarligt på, säger Gustaf Sundman och tillägger att kommunens egen flagga även blivit stulen.

Har kommunen i närtid tagit emot något hot eller politiskt budskap som kan ha koppling till det i dag inträffade?

– Inte vad jag känner.