Lennart Kalderén är bekymrad över nya sparbeting som måste till i Salem när regeringen ytterligare låter omfördela pengar i Sverige. Foto: Anna Z Ek/Most Photos

Kommunalrådet i Salem: ”Vi tappar 4 miljoner”

Vid årsskiftet tänker regeringen starta ett nytt skatteutjämningssystem i Sverige. Salem kommer förlora 3,8 miljoner enligt kommunalrådet. – Det här motsvarar sex lärartjänster. Och vi är nu i en situation där vi inte längre kan bara kan minska på asfaltering och sådana saker, säger Lennart Kalderén (M).

  • Publicerad 14:50, 20 aug 2019

I helgen sommartalade Stefan Löfven i den lilla värmländska orten Björneborg. Orter som denna ska få ta del av mer pengar när regeringen satsar på ett nytt skatteutjämningsförslag för Sverige.

”Rik kommun”

Men regeringens förslag faller inte Salems kommunalråd Lennart Kalderén särskilt väl i smaken.

– Salem är ingen ”rik kommun”. Däremot har vi en välskött ekonomi, säger han.

”Det är väldigt ansträngt”

Han fortsätter:

– Men det är väldigt ansträngt nu och det här kommer som ytterligare ”lök på laxen”.

Jämför med sex lärartjänster

Lennart Kalderén berättar att prognoserna redan innan regeringens förslag pekade mot ett minimalt överskott i budgeten de kommande två åren men att prognosen just nu är underskott år 2022. Enligt Kalderén motsvarar 3,8 miljoner kronor sex lärartjänster.

– Det innebär ökad risk för riktigt kännbara besparingar. Vi är i en situation nu där vi inte bara kan minska på asfaltering och sådant, säger han.

Men kan inte inte de här pengarna som regeringen vill fördela behövas i områden där det är svårt att få läkare eller annan personal, och där det är långa avstånd och dålig service?

– Jo, pengar behövs i de områdena. Men vi har redan ett skatteutjämningssystem som neutraliserar 90 procent av inkomstskillnaderna för kommunerna. Om regeringen vill göra det här, kan de väl lägga pengar själva, men de lägger inget alls.

Går mot strömmen

Han pekar på att Salem har en inflyttning som kräver exempelvis skola, omsorg och service.

– Det är jobbigt att ha avfolkning. Men kostnaderna följer ju också flyttströmmarna. Ska skattemedlen då ta den motsatta vägen, och inflyttningskommuner som Salem ta kostnaderna och tappa intäkterna?, säger Lennart Kalderén.