Buss 835 och Meeri Wasberg (S). Foto: Mostphotos

Kommunalråden: Nedläggningen av 835:an stoppas efter protesterna

Glädjebesked under torsdagen: Omtyckta buss 835 stoppas från nedläggning. Även buss 832 räddas. Detta uppger kommunalråden på Haninge kommun. Beskedet betyder att det även framöver kommer att gå bussar norrut från Västerhaninge. – Vi vill tacka alla kommuninvånare som har protesterat och berättat om varför busslinjerna behöver var kvar, säger kommunalråd Meeri Wasberg (S).

  • Publicerad 12:46, 23 maj 2019

Ett stort glädjebesked för många av Haninges bussresenärer har kommit.

Busslinjerna 835 (Tungelsta-Länna) och 832 (Västerhaninge station-Åbylund) kommer att räddas och leva kvar enligt sina nuvarande sträckningar. Detta uppger Haninges politiska kommunledning i ett pressmeddelande.

Enligt det politiska styret har nya uppgifter kommit från Region Stockholm och trafikförvaltningen, där man backar från de förändringarna man föreslagit skulle träda i kraft vid midsommar.

Tusentals klagomål på förslagen

Detta betyder i så fall även att Åbylunds busshållplats i Västerhaninge blir kvar.

Beskedet i höstas var tufft för många Haningebor.

Tusentals namnunderskrifter och protestmejl har kommit in till SL sedan de kritiserade förslagen presenterades i höstas.

SL har å sin sida ansett att det saknats mening med busstrafik från Västerhaninge norrut när pendeltåget ändå går parallellt.

Men nu backar alltså Regions Stockholm, enligt Haninges kommunledning.

I remissvaret på SL:s föreslagna förändringar framförde kommunalråden i Haninge att förändringarna gällande buss 835 och 832 hade väckt ett stort missnöje bland Haningeborna.

– Redan när vi såg förslaget om att lägga ner busslinjerna 835 och 832 framförde vi för regionen det okloka i detta. Det är glädjande att regionen nu ändrar sig och gör det som är bra för Haninge och dess invånare, säger Meeri Wasberg (S).

– Vi ser att det här är en fråga som engagerat många Haningebor.

Vill ha dialog med regionen

Hennes politiska partner i Haninge, kommunstyrelsens vice ordförande Tobias Hammarberg (L), säger att man ser fram emot en fortsatt dialog med regionen gällande behoven i kommunen.

– Ska vi nå klimatmålen i kommunen, regionen och landet måste kollektivtrafiken hålla jämna steg med den snabba utvecklingen i vår kommun, säger han.

Mitt i har ställt frågor till trafikförvaltningens affärsförvaltare och till SL:s presstjänst för att få förändringarna bekräftade, men de har hittills inte återkommit med svar. På fredagen skriver en presskommunikatör på SL i ett mejl att man ska återkomma med uppgifter.