Kommunalråd sa ja till sämre villkor – behåller egna fallskärmar

Värmdös kommunstyrelse beslutade på onsdagen att banta kommunalrådens fallskärmar. Men två av kommunalråden som deltog i beslutet har äldre avtal och behåller sina fallskärmar.

  • Publicerad 15:11, 10 okt 2019

Beslutet i kommunstyrelsen krymper fallskärmen för kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M). Rätten till omställningsstöd när hon lämnar politiken förkortas från tre år till maximalt nio månader. Dessutom förlorar hon rätten till fortsatt omställningsstöd om hon får ett nytt jobb.

– Vill man få till en förändring måste jag börja med mig själv. Det här drabbar framförallt mig och ett av oppositionsråden som redan i dag uppfyller villkoren för förmånerna. Däremot får inte nytillträdda kollegor samma förmåner som tidigare politiker haft.  Men för mig personligen spelar det ingen roll. Jag gör det jag tror är rätt, säger Deshira Flankör.

”Jag har hållit på länge”

Partikollegan och kommunalrådet Marie Bladholm (M) röstade också för att krympa Värmdöpolitikernas fallskärmar. Men hon har själv ett äldre avtal och behåller därför sin fallskärm. Enligt avtalet har hon rätt till avgångsersättning om hon måste sluta sitt politiska uppdrag före hon fyller 50 år. Men hon har inte ens tanken.

– Hade jag nyttjat ett sådant här avtal kunde jag ha hoppat av vilken dag som helst före 50. Men det har jag inte gjort. Det här är ett förtroendeuppdrag och inte ett vanligt arbete med de förmåner som finns där så några övergångsregler är bra att ha tycker jag.

Marie Bladholm (M) är kommunalråd och ordförande i socialnämnden.

Kan du tänka dig att försämra dina villkor i nivå med de nya avtalen?

– Det har jag inte ens reflekterat över. För mig gäller ju det avtal som finns sedan tidigare. Jag har inte ens tänkt särskilt mycket på pensionen, men det kanske börjar bli dags. Vi får se.

”Ingen vill väl ha sämre villkor?”

Kommunalrådet Fredrik Sneibjerg (L) röstade också för att försämra förmånerna för politikerna. Men även han har det äldre avtalet och behåller sin fallskärm intakt.

– Jag tycker inte att man kan ändra på ett avtal retroaktivt. Det är väl ingen som vill ha sämre villkor eller avtal?

Deshira Flankör går med på sämre villkor men inte du?

– Hon är ung och välutbildad och för henne är det inga problem att få ett nytt jobb om hon skulle sluta i dag. Jag är över 55 och har inte samma höga utbildning – då är det svårare.

Fredrik Sneibjerg (L) är kommunalråd och ordförande i överförmyndarnämnden.

Tänker du rösta nej om villkoren försämras retroaktivt när frågan tas upp i kommunfullmäktige?

– Jag kan inte tänka mig att villkoren försämras retroaktivt. Det är en hypotetisk fråga. Jag kan inte svara på den.

”Slutar gälla när de har fyllt 50 år”

Kommundirektör Fredrik Nornvall ska återkomma till kommunstyrelsen med anvisningar om hur de nya reglerna ska tillämpas. Deshira Flankör säger till Mitt i att hon även vill att kommundirektören ser över vad som gäller för Marie Bladholm och Fredrik Sneibjerg som omfattas av det äldre avtalet. 

Deshira Flankör (M) går med på att minska sin fallskärm. ”Vill man få till en förändring måste jag börja med mig själv”, säger hon.

– Som det ser ut i dag påverkas de inte då vi ändrat ändrat i omställningsstödet. Deras motsvarande ”avgångsersättning” slutar att gälla om några månader (i januari 2020) då de båda har fyllt 50 år, säger Deshira Flankör.

Enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting är den typen av avtal som Marie Bladholm och Fredrik Sneibjerg har  ”inte tvingande och kan förändras lokalt om fullmäktige väljer detta”.