Parisa Liljestrand. Foto: Åsa Sommarström

Kommunalråd om hatkampanj: ”Fullständigt absurt”

Nu kommenterar Vallentunas kommunalråd Parisa Liljestrand hatkampanjen mot en politiker i Vallentuna. – Det är fruktansvärt att en politiker ska behöva utsättas för något sådant, säger hon.

  • Publicerad 18:14, 8 okt 2018

I helgen har vad som verkar vara en samordnad hatkampanj ägt rum mot en politiker i Vallentuna. I kommunen har det satts upp affischer och banderoller där politikern ställs till svars för problem som inträffat på ungdomshuset Nova och där hens hemadress hängs ut. Flygblad med samma budskap har delat ut och det har upprättats en hemsida som håller politikern ”direkt ansvarig” för problem som den anonyme avsändaren anser finnas i Vallentuna.

Under dagen har det skett stödinsatser till politikern såväl från hens parti som från kommunen. Och från andra partier i kommunen kommer det sympatiyttringar i sociala medier.

Kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand beskriver den angripne politikern som ”en otroligt påläst person som kan sin sak och står för sina åsikter. Det är verkligen en vän av demokrati”. Hon tar entydigt avstånd från kampanjen och beskriver den som rättsvidrig.

Det tycks finnas extrema element som verkar i Vallentuna. Vilka slutsatser drar du av det?

– jag tror det kan vara en reaktion på vår samtid. De finns inte bara i Vallentuna tyvärr, vi ser det utspritt i hela landet. Det som är viktigt är att markera är att det inte bara är ett övergrepp på en person utan också på demokratin. Jag vill vara tydlig med att det kommer vi aldrig att acceptera.

Vad kan ni göra för att stävja extremism och odemokratiska rörelser i Vallentuna?

– Mycket börjar naturligtvis i skolan. Men alla måste också fråga sig vilket samhälle vi lever i och vad vi behöver försvara. Vad som kan hända om man utsätter demokratin för stora påfrestningar. Jag tror det är bra att man pratar om det med sina barn. Mina barn är bara 4 och 6 år gamla men vi pratar ändå om det hemma. De behöver förstå varför vi har allmänna val och varför vi röstar. Men det är också viktigt att för den sortens samtal i skolan. Och så vill jag påminna om att vi kan stävja det onda genom att göra gott. I Vallentuna finns redan så otroligt många som gör det. Föreningar, församlingar, organisationer bidrar till att göra gott i olika frågor. Det finns en enorm styrka i det som majoriteten i Vallentuna står bakom.