Kommunalråd hotat på mejl i samband med protester

Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) har fått ta emot hotfulla mejl i samband med protesterna mot modulbostäderna på Vendelsömalm. – Det finns folk som mejlar att jag inte ska våga visa mig i Vendelsö, säger hon till Mitt i.

  • Publicerad 08:45, 8 sep 2020

Staket revs och utsättningen togs bort.

Modulbostadsföretaget Flexon AB polisanmälde det olaga intrånget och skadegörelsen, tog hem maskinerna och ansåg att man inte längre kunde garantera tryggheten för sin personal på platsen.

Flexon tvingades efter bara några dagar avbryta byggnationen  på Vendelsömalm, Haninge, trots att domstolen i oktober 2019 hade beslutat om bygglov för de tillfälliga modulhusbostäderna på ängen.

Sedan upptäcktes även brister i hyresavtalen och just nu interngranskar Haninge kommun avtalen.

Bild från tomten på Vendelsömalm där byggarbetet avbrutits. Foto: Filip Magnusson

Villaägare i området har sedan 2017 överklagat projektet som blivit infekterat.

Sedan i augusti driver grannar, däribland nyinflyttade, opinion mot att stoppa bygget. ”Vi ger aldrig upp” och ”Granska fusket” står det med flera utropstecken i rad på uppsatta skynken vid tomten.

SD- och M-politiker är emot

På kvällen den 10 augusti hade kommunalrådet Meeri Wasberg (S) ombetts av en person att ”ta med sin ryggrad” och komma och träffa grannarna på tomten.

På plats fanns även ett antal lokala företrädare för Sverigedemokraterna och Moderaterna som öppet ifrågasatt bygget i efterhand trots domstolsbeslutet.

Meeri Wasberg (S) och Vendelsömalmsbon och moderatpolitikern Marietta de Pourbaix-Lundin vid mötet med grannar i området 10 augusti. Foto: Sven Granberg

– Det fanns nog dem som gärna skulle ställa till med lite bråk. Det fanns också dem som var ärligt ledsna, besvikna och oroliga. Som tyckte att de skulle få information om att något skulle hända, säger Meeri Wasberg.

– Samtidigt är det alltid byggherren som har informationsansvaret, säger hon.

I en skärmdump som cirkulerar på Facebook, som förefaller vara ett svar från Haninge kommuns egen mark- och exploateringschef, skriver denne att hon inte kände till att modulbostäderna skulle byggas.

Fakta

Området togs fram i modulbostadsplanen 2016

Modulbostäderna, som enligt Haninge kommuns hemsida skulle stå klara i december vid ängen vid Vendelsömalmsvägen-Lisebergsvägen, byggs med tillfälligt bygglov och ska efter 10-15 år tas bort.

2016 togs området fram i Haninge kommuns ursprungliga modulbostadsplan för nyanlända, men Haninge kommun har nyligen bytt inriktning och målgruppen blir nu ungdomar och personer i kontakt med socialtjänsten.

Med anledning av den uppkomna situationen väntas projektet försenas.

Visa merVisa mindre

– Ingen har kanske berättat för vår exploateringschef att nu skulle de köra igång och börja bygga. Det beror på hur frågan till henne ställts. Det är klart att hon känner till alla 10 områden som var utpekade från början, framförallt där det är tecknat arrendeavtal, säger Meeri Wasberg.

Återigen har frågan om kommunikation mellan kommunen och Haninges invånare blivit aktuell.

Jag skulle nog säga att det finns extra stort motstånd här

Meeri Wasberg (S)

Haninge kommun fick i juni eller juli information om att Flexon tänkte börja bygga till hösten, enligt kommunalrådet.

– Kommunen brukar allmänt aldrig gå ut och informera om att nu börjar det byggas hus på den eller den platsen. Utan det är ofta den som bygger som informerar på byggstaketen och även när det blir inflyttningsklart, säger Wasberg.

Meeri Wasberg (S). Foto: Mostphotos

– Men i just det här specifika fallet måste vi på kommunen också fundera på om vi borde ha gjort annorlunda, säger hon.

I just det här området urartade 2016 ett informationsmöte på Vendelsömalmsskolan om ett planerat HVB-boende.

”Vägrar ge efter”

Lokalpolitiker hotades från åhörare. Väktare och polis kallades ut. En vuxen man sade att man skulle bränna ned boendet så fort det hade byggts. Över 500 personer hade kommit in i aulan.

Även den gången var lokala sverigedemokrater och moderater bland de som ifrågasatte planerna högst. HVB-boendet byggdes aldrig.

Bild från tomten på Vendelsömalm, Haninge. Foto: Filip Magnusson

Om just den här typen av motstånd är större på Vendelsömalm än på andra håll i Storstockholm, svarar Wasberg:

– Jag skulle nog säga att det finns ett extra stort motstånd här. Jag har fått uppfattningen att det finns ett ganska grundmurat motstånd mot förändring och det man kan betrakta som främlingar över ganska lång tid tillbaka.

Har du tagit emot hot under de två veckor som följde efter byggstarten på Vendelsömalm?

– Det finns folk som mejlat att jag inte ska våga visa mig i Vendelsö. Det ska jag inte sticka under stol med, säger Wasberg.

– Men folk kan kan ”hota hej vilt”, det kommer inte ha någon effekt. Jag vägrar ge efter för det. Jag kan ge efter för fantastiskt bra argumentation som kan bidra till förändring. Men att någon tror att man bara ska byta inriktning och helt plötsligt tappa sin ryggrad för att man hotas är fullständigt främmande för mig. Jag blir bara mer övertygad då.