För två år sedan öppnade nattis i kommunal regi på förskolan Aspen i centrala Handen, där man erbjuder barnomsorg på obekväma tider. Då fanns redan två privata aktörer, men det S-ledda styret tyckte att det var viktigt att kunna erbjuda ett kommunalt alternativ.

Men i slutet av september beslutade grund- och förskolenämnden trots det att lägga ner verksamheten Nattugglan. Något som ska ske senast vid årsskiftet, eftersom ekonomin inte går ihop.

– Det är inte ekonomiskt hållbart och innebär att vi måste skjuta till pengar och tränga bort andra behov i våra verksamheter, säger utbildningsnämndens ordförande Tobias Hammarberg (L) och fortsätter:

– Oavsett hur många inskrivna barn vi har där så kommer ändå kostnaderna överstiga intäkterna, och oavsett vilken tid vi ger den här verksamheten så kommer den aldrig gå jämt upp.

Barnen som är inskrivna på Nattugglan har i stället erbjudits plats på den privata förskolan Haninges ekobarn i Brandbergen.

Det är en förskola som saknar F-skatt, och som har en skatteskuld och skuld hos kronofogden. Men det kollades inte upp innan beslutet fattades.

Först när kommunen gjorts uppmärksam på det efter nämndens beslut så har man gjort en tillsyn mot förskolan, och väntar nu svar från den privata aktören, innan man beslutar hur man ska agera.

Borde ni inte haft koll på det före beslutet?

– Det var efter beslutet som vi fick kännedom om att allt inte står rätt till kring Haninges ekobarn, att de saknar F-skattsedel sedan slutet av våren. Det är väldigt allvarligt. Men eftersom det är en verksamhet som har bedrivits under en längre tid förutsatte vi att de har F-skattsedel, de har inte nämnt annat, säger Tobias Hammarberg.

Är det så allvarligt att ni överväger att säga upp avtalet med Haninges ekobarn?

– Jag vill inte föregå någonting nu eftersom tillsynen inte är klar, och de måste få möjlighet att besvara det som vi har kommit fram till. Sedan måste vi diskutera saken i nämnden. Men som det är nu överväger vi att skjuta upp stängningen av Nattugglan åtminstone en termin, säger han.

Suzana Vatani Jalal, som driver Haninges ekobarn, berättar att skulden hos kronofogden är under avbetalning och att hon räknar med att få tillbaka F-skatt inom en snar framtid.

– Det här är en seriös verksamhet som jag har drivit med hjärtat i elva år, så jag är inte orolig. Visst det är allvarligt, men det händer alla företagare någon gång, säger hon.

Kritiska föräldrar

Mitt i har varit i kontakt med flera föräldrar som har barn på Nattugglan och för dem kom nedläggningsbeslutet som en chock.

Josefin Tranback som har två barn där är en av dem. Hon jobbar som specialistsjuksköterska på Karolinska och behöver nattomsorg i snitt två gånger i veckan. Hon har tidigare haft barnen på Haninge ekobarn.

– Jag hade ingen bra erfarenhet där så kommunen gick med på att jag fick ha barnen på en nattis i Stockholm i stället. När Nattugglan öppnade flyttade jag barnen dit och där har det känts tryggt och seriöst, säger hon.

En kommun måste inte erbjuda nattis, men Tobias Hammarberg säger att Haninge kommer att fortsätta göra det. Men i vilken form är just nu oklart.

– Det är en service som kommunen ska ha, men vi måste nu se vilka vägar som är möjliga, säger han.

Men att trots allt driva i kommunal regi är inte aktuellt.

– Vi har tagit ett beslut om nedläggning eftersom vi inte kan få ekonomi i det.

Men hur ska en privat aktör få ekonomi i det, och samtidigt hålla samma höga kvalitet?

– Det är olika avtal som styr, och det kan jag inte svara på utan hänvisar till förvaltningen, säger Hammarberg.