Stänger för gott. Den 1 augusti slås Storkens förskola (bilden) ihop med Sjörövaren på östra sidan av Danderydsvägen. Foto: Google Maps

Kommunala förskolor ska slås ihop

Storkens förskola i Sjöberg läggs ner i augusti och barnen flyttas till Förskolan Sjörövaren på andra sidan Danderydsvägen. Det beslutade utbildningsnämnden på sitt senaste möte.

  • Publicerad 08:59, 7 apr 2021

Orsaken är att det enligt utbildningskontoret ”trots intensiva marknadsföringsinsatser” inte har gått att öka antalet barn på Storkens förskola.

Befolkningsprognosen för området ger heller inte någon indikation på att efterfrågan på förskoleplatser ska öka de närmaste åren.

Därutöver har Storken enligt utbildningskontoret de svårigheter som ofta drabbar små kommunala enheter: Ekonomiskt underskott till följd av hög pedagogtäthet och få inskrivna barn.

Verksamheten är dessutom sårbar för störningar i form av personalfrånvaro då enstaka personers frånvaro får stora konsekvenser för planeringen.

25 barn inskrivna i dag

I östra Sollentuna ligger de kommunala förskolorna Storken, Sjörövaren och Rösjö förskola samlade under en förskolerektor.

Storkens förskola är minst med sina 40 platser. I mars var bara 25 barn inskrivna, och av dem ska sju börja förskoleklass efter sommaren och två slutar av andra skäl.

Det innebär, konstaterar utbildningskontoret, att 16 barn behöver byta förskola och de kommer att erbjudas plats på Sjörövaren i stället.

De östra förskolorna, där Storken ingår, hade ett underskott på cirka 2 miljoner kronor i fjol. Genom sammanslagningen ”kan personal- och lokalresurser användas mer effektivt” och enheten få en budget i balans för 2021 förklarar utbildningskontoret i sitt tjänsteutlåtande.

Själva sammanslagningen ska ske den 1 augusti. För att det ska bli tryggt för barnen flyttar Storkens barn som en grupp tillsammans med sina pedagoger till Sjörövaren.

Tre blir två

I östra Sollentuna ligger de kommunala förskolorna Storken, Sjörövaren och Rösjö förskola med 40 respektive 100 och 115 platser.

I augusti slås Storken och Sjörövaren ihop.

Platser finns på Sjörövaren och tio familjer, med totalt 12 av Storkens 18 barn, har redan valt att följa med till Sjörövaren.

Visa merVisa mindre

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50

Åklagaren om misstänkta terrorparet: "Ingen impulshandling"

Nyheter Åtal kan väckas först i början juni Åtalet mot de misstänkta terrorparet kan komma att väckas i början på juni. Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman handlar det misstänkta brottet inte om någon impulshandling. – Det här följer en...tisdag 20/4 13:00