Nostalgi. Bibliotekschef Marie Gustavsson visar tavlan där besökarna får dela sina biblioteksminnen. Foto: Madelene Hergils

Kommunala biblioteket fyller 70 år

För 70 år sedan överlämnades det ABF-ägda biblioteket över till kommunen och blev då Vallentuna bibliotek. Nu firas kommunbiblioteket med pompa och ståt.

  • Publicerad 17:09, 2 dec 2021

Jag gillar att titta på vilka böcker som finns

Flitig besökare. Virve Fredman besöker biblioteket ofta och gillar att botanisera bland böckerna. Foto: Madelene Hergils

Jubileet har uppmärksammats med digitala aktiviteter under året på grund av pandemin. Nu avslutas jubileumsåret med en fest för bibliotekets besökare.

– Det jag ser mest fram emot med den kvällen är att möta våra besökare och att höra gamla biblioteksminnen, men jag är även spänd på att höra vad besökarna vill och eftersöker de kommande åren, säger Marie Gustavsson bibliotekschef på Vallentuna bibliotek.

"Den demokratiska platsen"

Mycket har hänt under de 70 år som biblioteket har funnits, antalet titlar har gått från 2300 till omkring 90 000. Bibliotekets roll har också utvidgats, från att endast verka folkbildande till arrangera evenemang så som författarbesök och aktiviteter för barn. Vikten av att ha ett kommunalt bibliotek i samhället är lika stor, då som nu, menar Marie Gustavsson.

– Biblioteket är den demokratiska platsen i samhället. Det är den platsen dit alla kommer. Det är faktiskt den enda platsen som där alla är välkomna och som inte kostar något för besökaren, eftersom det är skattefinansierat.

Virve Fredman är en av de som besöker biblioteket flera gånger i veckan. Hon tycker att det är en bra plats att ta det lugnt på samtidigt som hon botaniserar i hyllorna.

– Jag gillar att titta på vilka böcker som finns, säger hon.

Även Louise Kahan Mazzeo är en flitig besökare och är ofta på biblioteket med sina barn. 

– Min fyraåriga son gillar titta på böcker och att åka hiss, säger hon.

Hon tycker även att det är kul när de anordnar utställningar och tycker att det är ett bra sätt att locka folk till biblioteket.

Firar tio år på kulturhuset

Marie Gustavsson förklarar att det är tack vare att biblioteket ligger inne i kulturhuset som de har möjlighet att anordna utställningar och författarsamtal, en placering som de haft sedan 2012.

– Nästa år firar vi 10 år här. Det här är ett jättebra läge för oss, både centralt så att besökarna kan ta sig hit och att det är stora fina lokaler, säger hon. 

Bland böckerna finns det montrar med bland annat bibliotekets första öppettider, böcker om vardagsrutiner och biblioteksskötsel från 1951 och gamla fotografier.

– Här ser man att biblioteket hade öppet helgfria måndagar och torsdagar mellan klockan 18 och 20, det var ju inte mycket, säger Marie Gustavsson. 

Förutom montern finns det även en tavla, där besökarna, gamla som unga, kan dela med sig av sina biblioteksminnen, något som också kommer diskuteras under jubileumskvällen.

Under kvällen kommer det även att bjudas på deckartips av litteraturkritikern Lotta Olsson och Nobelhistoria.

– Vi kommer att prata om en Nobelkoppling till Vallentuna. Det kommer även bjudas på lite mingel.

Den stora frågan: Vad har Nobel för koppling till Vallentuna?

– Ja, det håller vi lite på. Det får man veta om man kommer den nionde december, säger hon och skrattar.

Evenemanget äger rum den 9 december. Gratisbiljetter finns att hämta på biblioteket.

Från föreningsbibliotek till folkbibliotek

Arbetarnas bildningsförbund Abf öppnade 1933 ett litet bibliotek i en skolsal i "Vita skolan".

Biblioteket växte med tiden och frågan om att kommunen skulle ta över ansvaret för biblioteket aktualiserades. Grundarna för det ABF-ägda biblioteket var beredda att överlämna biblioteket till kommunen helt gratis, under förutsättning att kommunen efter övertagandet skulle ”svara för bibliotekets ändamålsenliga fortbestånd och utveckling.”

Överlämningen skedde den 4 januari 1951 som en gåva till den nya storkommunen; Vallentuna, Orkesta, Markim och Frösunda.

Det nya folkbiblioteket fanns då källarlokalerna i det dåvarande kommunhuset mellan 1551 och 1955. 1965 flyttades biblioteket till det nybyggda Konsumhuset, nuvarande Torghuset. Var biblioteket mellanlandade mellan 1955 och 1965 är ännu oklart.

Efter ett antal år i Konsumhuset blev lokalerna för små och biblioteket flyttades till Tärningen 1982. Där de huserade fram till 2012 då det nya kulturhuset stod klart.

Källa: Vallentuna bibliotek

Visa merVisa mindre

Bibliotekets mest utlånade böcker

Barnböcker:

Tam tiggarpojken av Jo Salmson - 46 lån
Trolldom i Gamla stan av Martin Olczak- 42 lån
Fly fältet av Jeff Kinney- 36 lån
Monstret i natten av Mats Strandberg- 36 lån
Stjärnsten av Jo Salmson- 33 lån​

Vuxenböcker:

Där kräftorna sjunger av Delia Owens- 69 lån
Shuggie Bain av Douglas Stuart- 46 lån
Överlevarna av Alex Schulman- 43 lån
De sju systrarna av Lucinda Riley- 35 lån
Vargasommar av Hans Rosenfeldt- 35 lån
 

Visa merVisa mindre