Kommunal solel kan ge energi vid kris

Solceller på kommunhusets tak och namnbyte på Pettersbergsrondellen. Det är två medborgarförslag som kommit in till kommunen inför fullmäktiges sammanträde den 13 juni.

  • Publicerad 12:31, 7 jun 2018

Den 28 maj drabbades centrala Kungsängen och flera andra platser i kommunen av strömavbrott. Nu vill en man i Kungsängen att en solcellsanläggning installeras på kommunhusets tak, eftersom det nuvarande reservaggregatet som drivs på diesel höll på att få slut på bränsle när Eons kablar slutade ge ström under flera timmar.

Enligt ett internt brev var uppkopplingen till kommunens IT hotad. Enligt medborgarförslaget skulle solceller kunna bidra med energi vid kriser.

”En solcellsanläggning ökar kommunens beredskap och kommer över tiden att kontinuerligt producera el till kommunhusets verksamhet, och därmed även bidra till att uppnå miljömålen 2050”, skriver han.

Namnbyte av rondell

En annan kommuninvånare vill att namnet på Pettersbergsrondellen vid Norrboda byts till Norrbodarondellen.

”Anledningen är att G:a torpet Norrboda låg cirka 75 meter nordöst om nuvarande rondell medan torpet Petersberg låg cirka 500 meter sydsydväst om denna rondell”, skriver han i ett brev till kommunen.

Han poängterar att torpet hette Petersberg och inte Pettersberg enligt en karta från 1889.

”Det är av vikt att man i möjligaste mån behåller gamla namn som funnits i kommunen i århundraden”, avslutar han.

Pettersbergsrondellen. Foto: Upplands-Bro kommun.

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Man skjuten till döds i Tibble

Polisen: "Vittnen talar om att två misstänkta gärningspersoner har färdats på moped”. Polisen larmades om skottlossning i Tibble sent på lördagskvällen. Då man ankom hittades en man med skottskador. Han fick vård av ambulanspersonal men avled av sina skador på platsen.söndag 22/11 12:02