normalt. Polisen i Sigtuna återgår till normalläge. Foto: Sacharias Källdén

Kommun och polis redo för lättnader

När restriktionerna släpps och livet återgår till det mer normala igen frågar sig många Sigtunabor hur det kommer att bli. Så här förbereder sig polisen och kommunen för öppnandet av samhället.

  • Publicerad 12:14, 30 sep 2021

Vi alla måste fortsätta att vara rädda om varandra.

Den 29 september släppte Folkhälsomyndigheten på de flesta av de restriktioner som begränsat samhället i drygt 1,5 år. Det innebär att vi kan vi förvänta oss fullsatta arenor, bussar och restauranger.

Efterlängtat av många men vissa känner sig oroliga för trängseln och ökad smittspridning. Polisen är förberedda för att återgå till hur det såg ut innan pandemin.

– Vi går tillbaka till normalläge i vårt arbete där vi återtar delar av vårt trygghetsarbete kring offentliga arrangemang som fotbollsmatcher, demonstrationer, olika större event som kräver vår närvaro, säger Charlotta Lundberg som är kommunikationsansvarig på Sollentuna lokalpolisområde.

Fler på restauranger

Sigtunas barer och restauranger väntas få fler besökare i och med lättnaderna.

– Vi kommer jobba med utökad krogtillsyn anpassad efter nya öppettider på våra lokala restauranger och krogar och liknande. I stort återgår vi till den arbetsplanering som ligger i linje med hur det såg ut innan pandemin, säger Charlotta Lundberg.

Fortfarande gäller de rekommendationer att man ska stanna hemma vid sjukdomssymtom och att vara noga med handhygien. Från Sigtuna kommuns håll kommer vissa saker att vara detsamma trots lättnaderna.

– Vissa åtgärder som införts finns fortfarande kvar till exempel plexiskärmar, tillgång till handsprit, samt att vi fortsätter att uppmana till att hålla avstånd, säger Anna Jernberg Carlson som är pressansvarig i Sigtuna kommun.

Lokaler kan bokas

Sigtuna kommun kan återigen öppna upp omklädningsrum i anslutning till hallarna och det kommer återigen gå att boka kommunens lokaler för sammankomster. Invigningen av den nya mötesplatsen i Valsta är spikad till den 16 oktober och vuxenutbildningen kommer kunna erbjuda klassrumsundervisning igen från 11 oktober.

Trygghetscentret öppnar och all personal inom kommunen ska vara tillbaka på sina ordinarie arbetsplatser.

Fortsatt smitta

Även om restriktionerna hävs uppmanar både polisen och kommunen Sigtunaborna att vara fortsatt försiktiga och tänka på smittorisken. Senaste veckorna har smittan i Sigtuna ökat igen och pandemin är inte över.

– Vi alla måste fortsätta att vara rädda om varandra, bidra till att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi önskar samtidigt att alla människor som varit isolerade under längre tider får komma ut och börja träffa andra och att livet kan bli mer normalt för de flesta av oss då den här tiden har varit utmanande för oss alla på olika sätt, säger Charlotta Lundberg på polisen.

beredskap. Sigtuna kommun behåller plexiskärmar och har handsprit tillgänglig. Foto: Mikael Andersson

62 coronafall rapporteras i Sigtuna

Nyheter Ungdomar. Ungefär hälften av alla 12 till 15-åringar har fått en dos. Med anledning av den ökade smittspridningen kan flera smittskyddsåtgärder, som kravet på minskad trängsel på serveringar, återinföras.fredag 3/12 17:10

Kvinna misshandlad vid Märsta station

Nyheter Man i 20-årsåldern gripen av polis En man i 20-årsåldern misshandlade en kvinna vid Märsta station under onsdagseftermiddagen. 20-åringen är nu gripen.torsdag 2/12 9:15

Skulle köpa sex – greps av polis

Nyheter Man åtalas i stor insats mot prostitution En man i 50-årsåldern åtalas för att försökt köpa sex av en prostituerad. Men innan någon sexuell handling utfördes greps mannen istället av polisen som genomförde en stor operation mot prostitution.tisdag 30/11 17:35

Polisen varnar: "Stora trafikstörningar – lämna bilen hemma"

Nyheter Utrikesministrar i mängder En stor internationell konferens hålls vid Arlanda. I samband med det väntas omfattande trafikstörningar på E4:an, vid Arlanda och i centrala Stockholm.tisdag 30/11 11:34

Sigtuna har fått nya trygghetspunkter

Nyheter Beredda. Användas vid eventuella kriser, brand eller strömavbrott. Vid en kris eller en störning i någon viktig samhällsfunktion kan du gå till någon av kommunens nya trygghetspunkter.tisdag 30/11 7:39