normalt. Polisen i Sigtuna återgår till normalläge. Foto: Sacharias Källdén

Kommun och polis redo för lättnader

När restriktionerna släpps och livet återgår till det mer normala igen frågar sig många Sigtunabor hur det kommer att bli. Så här förbereder sig polisen och kommunen för öppnandet av samhället.

  • Publicerad 12:14, 30 sep 2021

Vi alla måste fortsätta att vara rädda om varandra.

Den 29 september släppte Folkhälsomyndigheten på de flesta av de restriktioner som begränsat samhället i drygt 1,5 år. Det innebär att vi kan vi förvänta oss fullsatta arenor, bussar och restauranger.

Efterlängtat av många men vissa känner sig oroliga för trängseln och ökad smittspridning. Polisen är förberedda för att återgå till hur det såg ut innan pandemin.

– Vi går tillbaka till normalläge i vårt arbete där vi återtar delar av vårt trygghetsarbete kring offentliga arrangemang som fotbollsmatcher, demonstrationer, olika större event som kräver vår närvaro, säger Charlotta Lundberg som är kommunikationsansvarig på Sollentuna lokalpolisområde.

Fler på restauranger

Sigtunas barer och restauranger väntas få fler besökare i och med lättnaderna.

– Vi kommer jobba med utökad krogtillsyn anpassad efter nya öppettider på våra lokala restauranger och krogar och liknande. I stort återgår vi till den arbetsplanering som ligger i linje med hur det såg ut innan pandemin, säger Charlotta Lundberg.

Fortfarande gäller de rekommendationer att man ska stanna hemma vid sjukdomssymtom och att vara noga med handhygien. Från Sigtuna kommuns håll kommer vissa saker att vara detsamma trots lättnaderna.

– Vissa åtgärder som införts finns fortfarande kvar till exempel plexiskärmar, tillgång till handsprit, samt att vi fortsätter att uppmana till att hålla avstånd, säger Anna Jernberg Carlson som är pressansvarig i Sigtuna kommun.

Lokaler kan bokas

Sigtuna kommun kan återigen öppna upp omklädningsrum i anslutning till hallarna och det kommer återigen gå att boka kommunens lokaler för sammankomster. Invigningen av den nya mötesplatsen i Valsta är spikad till den 16 oktober och vuxenutbildningen kommer kunna erbjuda klassrumsundervisning igen från 11 oktober.

Trygghetscentret öppnar och all personal inom kommunen ska vara tillbaka på sina ordinarie arbetsplatser.

Fortsatt smitta

Även om restriktionerna hävs uppmanar både polisen och kommunen Sigtunaborna att vara fortsatt försiktiga och tänka på smittorisken. Senaste veckorna har smittan i Sigtuna ökat igen och pandemin är inte över.

– Vi alla måste fortsätta att vara rädda om varandra, bidra till att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi önskar samtidigt att alla människor som varit isolerade under längre tider får komma ut och börja träffa andra och att livet kan bli mer normalt för de flesta av oss då den här tiden har varit utmanande för oss alla på olika sätt, säger Charlotta Lundberg på polisen.

beredskap. Sigtuna kommun behåller plexiskärmar och har handsprit tillgänglig. Foto: Mikael Andersson

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55