2017 slog matgrossisten Martin & Servera upp portarna för ett nytt jättelager och distributionscentral i Varghällar i Enköping.

Företagets verksamhet i Årsta/Stockholm och Västerås lades ned, och flyttades till de nya lokalerna i Enköping.

Stor arbetsgivare

Det är idag en arbetsplats med omkring 300 medarbetare. Varav cirka 240 arbetar på lagret.

Det gör Martin & Servera till en av Enköpings största privata arbetsgivare.

Men det är också en arbetsplats med flera tillbud och olyckor.

2019 anmäldes 23 tillbud eller olyckor på arbetsplatsen till Arbetsmiljöverket. Av dessa 23 klassades fem som olyckor.

Saknade rutiner

Efter en inspektion i april förra året slog Arbetsmiljöverket också fast att företaget saknade fungerande rutiner för att fånga upp olycksfall och tillbud samt för att utreda de bakomliggande orsakerna till de händelser av ohälsa, olycksfall och allvarliga tillbud som inträffar i verksamheten.

I år har tolv rapporter skickats till Arbetsmiljöverket. Samtliga det senaste halvåret.

Är det många?

Både ja och nej tycker produktionschefen på Enköpingsanläggningen, Stefan Käll.

– Vi är en stor arbetsplats och vi uppmanar våra medarbetare att göra anmälningar, just för att kunna förebygga olyckor, säger Stefan Käll.

Tillbuden varierar, olyckorna likaså.

Den allvarligaste: Den 24 juni rapporterades det att en anställd på företaget fick en fraktur i båtbenet efter att ha lyft en 24 kilo tung mjölsäck.

Dessutom har pallar med varor rasat ned från hög höjd på lagret. Dock utan att någon blivit skadad.

Medarbetare slår larm

Nu slår medarbetare på anläggningen i Enköping larm om att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig olycka sker, om det får fortsätta som det gör nu.

– Får det fortsätta såhär kommer det inte dröja länge innan det sker en riktigt allvarlig olycka, säger en anställd på företaget.

”Inget säkerhetstänk”

Medarbetarna berättar att produktionsledarna på arbetsplatsen bytts ut flera gånger sedan dessa anställdes. De menar också att cheferna på företaget vet om farorna på arbetsplatsen, men att inget görs.

– Det finns inget säkerhetstänk. Jag har sagt det till mina chefer. Men det händer ingenting, säger en anställd.

Det är dock något som Magnus Persson, platschef på anläggningen, inte håller med om.

– Säkerheten är det viktigaste för oss, den går före både kvalité, effektivitet och kostnader, säger Magnus Persson, och tillägger:

– Om alla följer våra säkerhetsföreskifter så kommer det inte ske några olyckor på arbetsplatsen.

Går åt rätt håll

Att anmälningarna minskat från 23 förra året till 12 hittills i år tycker företagets ledning också tyder på att säkerhetsarbetet går åt rätt håll.

– Jämfört med förra året då vi hade 23 anmälningar samma period tycker jag det tyder på att vi arbetat igenom tillbud och olyckor och lyckats minimera riskerna framåt. Arbetsplatsen har blivit säkrare jämfört med förra året.

Skyddsombud slog larm

I mitten av maj 2020 slog även två skyddsombud på Martin & Servera larm till Arbetsmiljöverket angående arbetssituationen på företagets fryslager i Enköping.

Skyddsombudets begäran handlade om att företaget skulle vidta åtgärder för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön i frysen vid lagret i Enköping.

Nu riskerar även företaget 50 000 kronor i vite, om företaget inte översänder en plan innan den 20 november för hur en rad åtgärder ska genomföras.

Bland annat ska företaget redogöra för om det finns situationer- eller arbetsuppgifter som är starkt psykiskt påfrestande.

Samt om det finns faktorer som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

– Vi har inte skickat in den än, men vi kommer att göra det, säger Magnus Persson.