Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker att M går händelserna i förväg. Bilden är ett montage. Foto: Utopia arkitekter / Socialdemokraterna

Kommentaren till Moderaternas planer på ny stadsdel: ”En snygg bild”

Moderaternas vision om att bygga Sveriges högsta hus och 10 000 bostäder på Loudden får stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) att le. Centerpartiet är superentusiastiska.

  • Publicerad 16:00, 14 mar 2017

Stockholms stad långsiktiga plan för Loudden längst ut på Djurgården är att göra om platsen från oljehamn till ett modernt stadsområde med cirka 4 000 bostäder.

Staden jobbar nu med att hitta ett sätt att flytta oljehanteringen. Innan den biten är löst kommer inte mycket att hända.

Här vill Moderaterna bygga ny stadsdel

Men Moderaterna vill skruva upp exploateringsgraden redan nu. I det förslag som partiet presenterade på en pressträff på tisdagen ingår 10 000 bostäder och flera skyskrapor, däribland Sveriges högsta hus på 85 våningar och 300 meter.

Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M) påpekar att förslaget är på fullaste allvar och att partiet nu ska jobba för att göra verklighet av det. En grundförutsättning är att det sker en rad lag- och regelförändringar – däribland dem som gäller kungliga nationalstadsparken Djurgården och som omöjliggör nya riktigt höga hus i närheten.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogerts (S) spontana reaktion?

– Det är en snygg bild, säger han.

Roger Mogert är helt överens med Moderaterna om det bör bli en tät stadsdel när Loudden bebyggs.

Oljeverksamheten vid Loudden ska avvecklas

Däremot tycker han att M går händelserna i förväg.

– Det stora och verkliga problemet är att vi har oljehanteringen där i dag. Det gör att vi måste evakuera den och sedan få till marksaneringar som förhoppningsvis dem som skitat ner står för. Vi vill bygga tät stad där och så vitt jag kan bedöma är Loudden ett bra läge för höga hus. Men allt ligger ganska långt fram i tiden. Om det går att bygga 10 000 eller 5 000 lär vi pröva oss fram till, säger Roger Mogert.

Centerpartiets Karin Ernlund är odelat positiv till Moderaternas förslag.

– Ja, jag är jätteglad. Vi i Centerpartiet har pratat skyskrapor i tio år. Nu släpper det. Vi har fått både partier och tjänstemannasidan att vända och hålla med oss. Det är väldigt positivt. Det här är ett jättebra förslag, säger Karin Ernlund.

Enligt Karin Ernlund bådar M-utspelet för att den borgerliga alliansen kan presentera gemensamma förslag framöver som innehåller både urbana bostadskvarter, nya grönområden och skyskrapor.

Björn Ljung (L) är också positiv.

– Det är helt rätt att optimera antalet bostäder på den givna ytan men höga hus är inte ett mål utan ett medel, skriver han i en kommentar.

M-förslaget har fått beröm även från det urbanism-ivrande nätverket Yimby.

– Många av oss har förespråkat bostadsbebyggelse på Gärdet och det här är så nära man kan komma i dag, säger Yimby-sympatisören Per Vrethem.

En tät stadsdel med flera nya skyskrapor vill Moderaterna se på Loudden. Det högsta huset är 300 meter på skissen (85 våningar högt). Det näst högsta är lika högt som Turning torso i Malmö. Foto: Utopia arkitekter

Loudden bör vara ett av Stockholms landmärken i framtiden. Foto: Utopia arkitekter

Loudden rymmer en oljehamn i dag. Innan här kan byggas några bostäder överhuvudtaget måste oljehanteringen flytta. Foto: Lennart Johansson / Stockholm stad

M:s förslag på regelförändringar

Gör bostadsbyggandet till ett riksintresse så att det ges samma tyngd som andra riksintressen.

Gör en statlig översyn av samtliga nuvarande riksintressen.

Sänk bullerkravet. Mät bullret på insidan av fasad istället för i dag på utsidan.

Ändra lagstiftningen kring Kungliga nationalstadsparken, så att ny bebyggelse tillåts synas inifrån parken.

Visa merVisa mindre