Thanos Fotas är ståuppkomiker från norra Botkyrka. Zucchinipriserna i hans nya bostadsort, Tullinge, svider. Foto: Privat

Komikern Thanos Fotas lurade SVT Aktuellt

Aktuellts reporter åkte hem till redaktionen med en toppenintervju. Ingen har någonsin varit så upprörd över priset på zucchini som Yonan Oglu på Hornsgatan. Problemet var bara att Yonan Oglu egentligen var någon annan.

  • Publicerad 18:01, 19 maj 2022

"I går jag varit Hemköp. 25 kronor för en zucchini. Snälla du! En zucchini, det räcker inte att man ska bli mätt själv. Om jag ska ha till en hel familj, fyra–fem personer, hur mycket? 200 kronor för bara zucchini?"

Det är en upprörd Yonan Oglu som klipps in i Aktuellts nyhetsinslag om inflationen. En perfekt bild av hur höjda livsmedelspriser slår mot vanligt folk.

Men snart genomgår Aktuelltredaktionen en inre kris. Det visar sig att Yonan Oglu egentligen heter Thanos Fotas och är ståuppkomiker från norra Botkyrka. Det dröjer inte länge innan Twitter plockar upp det hela och internetsuccén var ett faktum.

"Jag gjorde något seriöst"

Det började med att Thanos Fotas tog en promenad genom stan med sin son och en kompis. Efter lite käk på Falafelbaren på Hornsgatan blev han konfronterad av en reporter med mikrofon i handen:

– Jag tror jag fick den direkta frågan "Tycker du att det blivit dyrt med livsmedel?", sen var jag bara igång, berättar Thanos Fotas när Mitt i når honom i slutet av en intervjufylld dag.

– Det är kul, jag har bara fått kärlek. Min chef är turk och han messade mig samma kväll. Men största chocken jag fick vet du vad det var? Jag visste inte att så många av mina vänner kollar på Aktuellt!

Dina vänner som är turkar, vad säger de?

– De säger bara "well played".

SVT valde snart att ta bort intervjun med Thanos Fotas från inslaget, något som gjort honom besviken.

– Jag gjorde något seriöst, det var inte ett skämt. Hemköp i Tullinge hade zucchini för 25 spänn styck, mina kläder var second hand. Så det här är samhällssatir. Det kan inte bli mer äkta än så här. Jag tycker de ska visa hela intervjun. De kanske kan lägga upp den på SVT Humor?

Nya Sverker Olofsson

Thanos Fotas bor i dag med sin familj i Tullinge, men han är uppvuxen i Alby. En flytt som inte varit snäll mot plånboken.

– Zucchini ska inte handlas på hemköp i Tullinge. Det ska handlas på Pulsen i Flempan eller i Alby centrum, säger Thanos Fotas samtidigt som en idé tänds i hans hjärna, han vill återuppliva Sverker Olofssons gamla program Plus.

– Det vore najs att kombinera den här karaktären och Plus, gå runt och testa prisvärda zucchinis. Om inte så kastar jag dem i tunnan, haha.

Lite kuriosa: Thanos Fotas odlar själv zucchini på balkongen och i en gerillaodling på hemlig plats i Tullinge.