Kometklubben Newroz FC kan få hjälp av miljardär

Resan från division 7 till toppen av division 2 har gått i rasande fart, men hårdsatsande Bredängsklubben Newroz FC slår sig inte till ro där. Åtminstone Superettan inom fyra år är målet. Och om klubbens samtal med kurdiske miljardären Kawa Junad landar i ett samarbete så är det nog fullt möjligt.

  • Publicerad 06:24, 13 okt 2018

– Inget är klart ännu. Det kanske blir av, kanske inte. men vi för en dialog med honom, bekräftar Mattias Unal, sportchef i Newroz.

För snart tre år sedan gick Kawa Junad och hans bror Sarkat Junad in som minoritetsägare med 49 procent i Dalkurd FF, klubben som i fjol gick upp från Superettan till Allsvenskan. Men i somras avbröts samarbetet tvärt.

Junads företag heter som klubben

Efter det har Kawa Junad träffat Helsingborgs IF, just nu serieledare i Superettan, men det tycks inte ha resulterat i något konkret.

Nu kan Junad alltså gå in i division 2-klubben Newroz FC i stället. Klubbens namn, Newroz, är namnet på det kurdiska nyåret. Det är dessutom namnet på Kawa Junads telekomföretag (Newroz Telecom).

Upp fem divisioner på nio år

Hittills har det gått bra för Newroz FC, även utan externa storfinansiärer. Klubben bildades sommaren 2008 och gjorde entré i seriesystemet året därpå. Därefter har man klättrat fem divisioner på nio säsonger.

Newroz FC inledde starkt i division 2 södra Svealand, endast en förlust på de elva första matcherna, men under hösten har man tappat kontakten med den absoluta tabelltoppen. Foto: Kjelle Svensson

I fjol gick Newroz upp i division 2 södra Svealand och trots att man är nykomlingar var laget länge med på allvar i kampen om plats ett (direktuppflyttning) och två (kval till division 1). Efter en lite svagare höst är man nu trea, och de två topplatserna är utom räckhåll.

Ska nå Superettan inom fyra år

– När man väl ligger där uppe och fajtas är det svårt att inte känna lite besvikelse nu, men som förening är vi ändå nöjda. Målet inför säsongen var att etablera oss i division 2, i första hand att säkra kontraktet – och det gjorde vi ju ganska snabbt, konstaterar Mattias Unal.

Newroz FC kommer från bredäng men spelar sina hemmamatcher på Sätra IP. Foto: Kjelle Svensson

Tanken är dock att färden uppåt ska fortsätta, och det redan nästa säsong.

– Det var bra att det blev en paus i år. Att spela i division 1 är väldigt dyrt och vi måste vara rustade organisatoriskt. Men nästa år ska vi gå upp. Det finns inget annat. Och inom tre fyra år ska vi spela i Superettan, så ser beräkningarna ut som vi har just nu.

Kan ni spela kvar på Sätra IP om ni når Superettan?

– Då får vi sätta oss ner och prata med anläggningschefen. Vi har ett jättebra samarbete, och det har vi även med stadsdelen. Tänk vilken boost för föreningen och för hela området här att ha en förening i Superettan! Och vi har hur mycket ideella krafter som helst som kan hjälpa till om Sätra IP behöver byggas om, säger Mattias Unal.

Derby i sista hemmamatchen

I årets serie återstår bara två matcher för Newroz, först borta mot bottenlaget Värmdö IF i morgon lördag och till sist ett derby mot IFK Aspudden-Tellus hemma på Sätra IP den 21 oktober klockan 14.

Nu gäller det för tabelltrean Newroz, som har 46 poäng, att hålla undan för fyran Motala AIF (43 poäng) och Enskede IK (42 poäng).

– Vi ska komma bland de fyra första för det ger en direktplats till Svenska Cupen. Tänk då kan vi få hit till exempel IFK Norrköping eller Hammarby och möta dem här på Sätra IP! säger Mattias Unal.

”Han kan inte köpa klubben”

Sedan återstår att se om den stormrike affärsmannen Kawa Junad väljer att gå in med finansiella muskler.

– Ja, vill han vara med och bidra så tackar vi inte nej. Men vi är en förening. Han kan inte köpa klubben, säger Mattias Unal.

Fakta

Har även damlag och fem ungdomslag

Newroz är namnet på det kurdiska nyåret.

Fotbollsklubben Newroz FC bildades den 6 juni 2008.

Klubben kommer från Bredäng, men spelar sina hemmamatcher på Sätra IP.

Under åren 2009–2017 klättrade herrlaget från division 7 till division 2.

Målet är att fortsätta uppåt och nå minst Superettan inom fyra år.

Från säsongen 2018 har Newroz FC även ett damlag, som spelar i division 5.

Newroz FC har även fem ungdomslag och målet är att föreningen ska bredda sig och bli södra Stockholms största klubb för yngre pojkar och flickor.

Visa merVisa mindre