Veteraner. Journalisten Bella Linde och fotografen Lena Granefelt har känt varandra i 25 år skrivit ett tiotal odlingsböcker tillsammans. Foto: Sacharias Källdén

Kom i gång med din köksodling

Solen börjar titta fram och odlingssäsongen är här. Mitt i har träffat odlingsentusiasterna Bella Linde och Lena Granefelt bakom boken ""Mästarnas köksträdgårdar". Här ger de sina bästa tips för att enkelt komma i gång med köksodlingen.

  • Publicerad 15:24, 14 apr 2022

Ju mer man täckodlar desto mer näringsrika blir odlingsbäddarna

Odlingsbädden ser något brun och tråkig ut när vi möter upp författarna vid Bella Lindes odlingslott. Endast ett fåtal övervintrade grönkålsstammar tittar upp ur jorden, men nu börjar det bli tid att dra i gång odlingssäsongen på riktigt.

Journalisten Bella Linde och fotografen Lena Granefelt träffades för första gången för 25 år sedan när båda frilansade för Damernas Värld. Sedan dess har de hållit ihop och skrivit ett tiotal böcker om det gemensamma intresset – odling. Nu är de aktuella med boken "Mästarnas köksträdgårdar" där flera odlingsexperter ger sina bästa tekniker för att lyckas med grönsaksodlingen.

– Det här är en väldigt tillåtande bok. Den visar att det inte bara finns ett sätt, och det kan vara befriande, säger Bella Linde.

Salvia. Kryddor i kruka som man köper i mataffären är bara att sätta ner i jorden. Foto: Sacharias Källdén

De berättar att intresset för att odla egna grönsaker har ökat i samhället den senaste tiden. Att pandemin och oroligheterna i vår omvärld har fått många att inse att våra matresurser kan begränsas.

Kryddor från mataffären

Ett bra sätt att komma i gång med sin odling är att börja med kryddor, exempelvis basilika och timjan i kruka som man köper i mataffären, menar Bella Linde.

– Det är bara att sätta ner i jorden. Basilikan är dock känslig för kyla och måste stå i varmt och skyddat läge utomhus.

Kryddor gör sig inte minst bra på balkongen eftersom de kan odlas i krukor. Med rymliga kärl går det också att odla annat på liten yta, som sallat, tomat och squash, menar Lena Granefelt.

– Det är viktigt att ha stor jordvolym. Dels för att inte jorden ska torka ut, dels för att rötterna ska få tillräckligt med utrymme. Tomat behöver minst ett tioliterskärl, squash gärna ännu mer.

I trädgårdslandet är det djupa och näringsrika odlingsbäddar som gäller. Då kan växtrötterna leta sig ned på djupet vilket gör att det går att så och plantera tätt, förklarar författarna.

Bella visar sin odlingslott som är täckt av gamla löv och halm.

– Som du ser här ser det lite skräpigt ut, det är för att vi täckodlar, säger hon.

Krukor. Att odla i stora krukor är ett smart knep för att lyckas med balkongodlingen eftersom det inte tar så mycket plats. Bilden är tagen ur boken "Mästarnas köksträdgårdar". Foto: Lena Granefelt

För att få en näringsrik jord är det en fördel att täckodla. Genom att lägga på exempelvis gräsklipp, växtrester efter skörd, gamla löv och halm får bakterier och mikroorganismer material att bryta ner och omvandla till näringsrik jord.

– Ju mer man täckodlar desto mer näringsrika blir odlingsbäddarna och då kan man också odla mycket och ganska tätt, säger Bella Linde.

Inte blanda växter

Oavsett om man odlar i kruka eller på odlingsbädd ska man inte blanda grödorna hur som helst. Genom att varje år byta plats på växterna slipper jorden utarmas eller drabbas av sjukdomar. Dessutom trivs olika växter mer eller mindre bra tillsammans, menar Bella Linde.

– Om man har en uppstammad vinbärsbuske kan man även odla sallat i krukan där under, då sallat klarar skugga ganska bra.

För den som inte har gröna fingrar kan odling, trots tips, upplevas som krångligt och steget till att sätta sina första frön kan kännas långt bort. Enligt författarna behöver det dock inte vara så svårt.

– Man ska inte krångla till det, det första steget är att testa. Går det åt skogen? Testa ett annat sätt, säger Bella Linde.

Odlingsentusiaster

Bella Linde

Yrke: Journalist och författare

Bor: lägenhet på Södermalm.

Odlar: På odlingslott utanför lägenheten och på lantstället i Sörmland.

Favoritgrönsak: Pumpa "Blue Hubbard"

Lena Granefelt

Yrke: Fotograf

Bor: Villa i Enskede

Odlar: 500 kvadratmeter tomt

Favoritgrönsak: Grönkål

Visa merVisa mindre

Fem grönsaker att odla på balkongen

– Tomater

– Sallat

– Squash

– Grönkål

– Ärtor

Visa merVisa mindre