Stölder och skadegörelse drabbar då och då kolonilottsområden runt om i Stockholm. Omfattningen är svår att bedöma eftersom inte alla gör polisanmälan och tillförlitlig statistik saknas.

Britta Gussander i Gubbängen har i alla fall fått nog av stölder, skadegörelse och övernattningar. Hon berättar att hon förra året plockade upp sprutor efter narkomaner på flera ställen.

– Folk jobbar och sliter med sina lotter och så blir de utsatta för stölder. Folk tröttnar, säger hon.

Stölder i Vinterviken

Hittills i år har det varit inbrott i redskapslådor i Gubbängen. När Mitt i kontaktar Vintervikens kolonilottsförening har även de drabbats av stölder under inledningen av säsongen.

– Vid ett par tillfällen. Det har stulits ett nytt bord, nya korgar och gödsel. Men också helt obegripliga saker, säger Elisabeth Stenberg, ordförande i Vintervikens kolonilottsförening som också berättar om allvarligare händelser andra år.

Britta Gussander i Gubbängen tycker i samtal med Mitt i att staden kunde ombesörja besök av väktare i de mest utsatta kolonilottsföreningarna.

– Vi omfattas inte av kommunens skyldigheter såsom skola och omsorg. Men jag tycker att man borde ta lite ansvar för hur invånarna har det, säger hon.

Hon står tillsammans med en kolonist i Björkhagen bakom ett medborgarförslag till staden och stadsdelsnämnderna i Farsta, Skarpnäck och Årsta-Enskede-Vantör där man söker stöd för att komma till rätta med problematiken.

I medborgarförslaget efterlyser de också nya gemensamma byggregler för koloniträdgårdarna i Stockholm stad med möjligheten att bygga staket runt kolonilotter. I dag är det bara tillåtet att sätta upp en två decimeter hög sarg för att markera gränserna.

Staket ett litet hinder

Regler som tillåter staket ser ut att komma i höst. Bakom står Stockholm stad i samråd med paraplyorganisationen Stockholms koloniträdgårdar med ett 70-tal medlemsföreningar. Katja Jassey som är ordförande för föreningen berättar att de tagit fram ett förslag där staket ingår.

– Staket runt lotterna ger en vacker inramning och det blir lättare för blicken att orientera sig. Det blir också en tydligare markering om var besökarna får gå och ökar tillgängligheten eftersom en del i dag tror att hela områdena är privata. Staket skulle också vara ett litet, litet hinder för snabba stölder, säger Katja Jassey.

Väktarronderingar, som Britta Gussander ordförande i Gubbängens kolonilottsförening, efterlyser ser dock ut att vara långt borta enligt tjänstemän som Mitt i talat med. Tomaj Keyvani som är verksamhetsutvecklare med ansvar för trygghet och stadsutveckling på Farsta stadsdelsförvaltning ser dock en möjlighet till insatser i exempelvis Gubbängen om medlemmarna ser till att systematiskt anmäla problematik till polisen eller till stadsdelsförvaltning.

– Stölder och skadegörelse är i polisiära frågor och ska polisanmälas. Men är det fråga om exempelvis ordningsstörande missbrukare eller ungdomar, skulle vi kunna be trygghetsvärdar eller fältare gå förbi när de rör sig i Hökarängens centrum.