I 1,5 år har Rosenparken och kolonilottsområdet vid Riddersviks herrgård varit avstängt för allmänheten. Och det dröjer innan platserna öppnas upp.

Arbetet att ta bort föroreningarna i jorden drar ut på tiden.

Naturvårdsverket väntas betala

Staden väntar alltjämt på Naturvårdsverkets beslut kring de förberedande åtgärderna.

– Vi har föreslagit att föroreningarna ska schaktas och transporteras bort till en mottagningsanläggning. I bästa fall kan våra förberedande undersökningar göras i höst, säger Margaretha Larsson Almqvist, projektledare på exploateringskontoret.

Det skulle betyda att staden ger leverantörerna underlagen inför saneringsupphandlingen först under våren 2022.

– Därefter gör vi upphandling och planerar byggvägarna in till saneringsområdena. Det gör det troligt att saneringen sker år 2023, säger Margaretha Larsson Almqvist.

700 bostäder, förskola och äldreboende

Naturvårdsverket väntas stå för saneringen, som i dagsläget tros kosta cirka 83 miljoner kronor.

Det stora trädgårdsstadsprojektet som planeras i området – med 700 bostäder, förskola och äldreboende – ska inte påverkas av gifterna.

https://www.mitti.se/nyheter/kolonilotterna-och-rosenparken-stangda-aret-ut/repudg!m30q22gTttD7BKJGSrhEA/

– Vi ser inga risker med det i nuläget. Och saneringen för förskolan och äldreboendet sker först senare när exploateringen av gamla trädskoleområdet genomförs, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Många träd försvinner

Klart är att Utsiktskullen inte längre kommer vara någon kulle. Den återgår till ett mer ursprungligt utseende. Och det blir mindre lummigt. I Rosenparken måste 70 procent av träden fällas på grund av föroreningarna.

Mia Mathon, ordförande för kolonilottsföreningen, anser att saneringarna redan borde ha varit igång. Att kolonisterna får komma tillbaka tidigast 2023 känner hon stor besvikelse inför.

– Vid senaste mötet med Stockholms stad så var deras mål att vi skulle kunna vara tillbaka till kommande sommar. Nu står allt stilla och området ser hemskt ut. Jag förstår inte varför man låter det förfalla, säger hon.