Kolonilotter vandaliserades och brändes ner

Flera kolonilotter i Smedby har vandaliserats och ett hus har blivit helt utbränt. Nu startar koloniföreningen nattvandring. – Vi vill känna oss trygga, säger Smedby koloniförenings ordförande Kärstin Holmberg.

  • Publicerad 15:20, 21 aug 2018

För två veckor sedan slogs dörrar och fönster sönder på 16 av Smedby koloniförenings lotter. Förra fredagen drabbades området återigen åtta av områdets hus av vandalisering. Dessutom brann ett av husen ner. En polis ringde upp föreningens ordförande Kärstin Holmberg mitt i natten, förra fredagen, och berättade att en av kolonilotterna stod i lågor.

Han kanske skulle ha fått en chock

Kärstin Holmberg

– Huset är i stort sätt nerbränt. Hälften står kvar. Jag sa till polisen att de inte kunde ringa mannen som ägde huset, mitt i natten. Han kanske skulle ha fått en chock. Så jag föreslog att jag skulle berätta det för honom dagen efter, och så blev det, berättar Kerstin Holmberg.

Omkring 400–500 personer är engagerade i kolonilottsområdets totalt 119 tomter och mannen vars hus blev nedbränt har haft det i nästan 30 år.

– När man kommer in där nu blir man bara rädd för att det ser så förfärligt ut. De hade försökt tända på hus redan första gången de var här, genom att sätta eld på en flagga, men då var det ett hus som hade larm och skrämde iväg dem.

Azzedine Elmir, Marie-Louise Müntzing och Hülya Ulusoy tänker patrullera för att förhindra nya angrepp mot området. Foto: Privat

Nu har har flera av områdets koloniägare beslutat sig för att ta saken i egna händer. Tillsammans kommer de patrullera i området varje natt, säsongen ut.

– Vi vill att folk ska veta att vi har haft den här förstörelsen och att vi går här på nätterna, säger Kärstin Holmberg.

Det kändes tryggt när vi var tillsammans

Kärstin Holmberg

Koloniägarna har i nuläget ingen aning om vilka det är som kan ligga bakom förstörelsen, men misstänker att det är unga personer som mår dåligt och att det är samma personer vid de två senaste tillfällena.

– I tidigare fall har vi mest haft inbrott av tjuvar som försöker komma åt verktyg och annat som de kan sälja på någon loppis. Men nu handlar det om ren förstörelse. Vi tror att de letar efter sprit också, men vi har tagit ett gemensamt beslut att inte ha någon alkohol i husen, säger Kärstin Holmberg.

De har bestämt att de ska vara minst fyra stycken varje natt och tänker kontakta polisen om det händer något. Föreningen hoppas även få tillstånd att kameraövervaka området i framtiden. Dessutom ska de sätta upp extra belysning längs grusgångarna.

– Vi vill synas och höras för att man ska förstå att det finns folk här. Vi vill känna oss trygga. När jag var med och nattvandrade senast var vi fyra personer och det kändes tryggt när vi var tillsammans, säger Kärstin Holmberg.