270 byggrätter med en blandning av lägenheter i flerbostadshus och radhus kan bli verklighet i östra Alby. Men det är inte helt okontroversiellt. På platsen som både kommunens tjänstemän och politiker pekat ut som lämplig ligger i dag ett 50-tal kolonilotter.

Detta har fått oppositionen i Vänsterpartiet att se rött.

"Vi behöver bevara så mycket odlingsmark som möjligt, i synnerhet områden där det redan sker bostadsnära odlingsverksamhet som kan utvecklas som en viktig del i vår socialt och ekologiskt hållbara framtid", noterar Kerstin Amelin (V) vid nämndprotokollet från december när beslutet att byggplanerna skulle ut på samråd.

Istället föreslår hon Albyskolans gamla tomt som en mer lämplig plats att bygga bostäder på.

Flygvy över Albytäppan med omvandlade gaturum och parkhusen i förgrunden.

Flygvy över Albytäppan med omvandlade gaturum och parkhusen i förgrunden.

Scapeous, Lscape och Munde arkitekter

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Gabriel Melki (S), är av en annan uppfattning.

"I avseende till Albyskolans tomt så ingick det inte i projektet från början och därför blir det knepigt att nu i efterhand tillföra den delen. Samtidigt pågår diskussioner om eventuell annan etablering på det området", låter han notera i protokollet.

Norra och västra delen försvinner

Samrådet för förslaget har precis avslutats. Härnäst ska synpunkterna från samrådet gås igenom och sammanställas innan kommunens tjänstemän presenterar ett reviderat förslag. Det nya förslaget ska sedan ut på granskning, och då är det fritt fram att tycka till om de nya planerna igen.

Så som planerna ser ut i dagsläget är det odlingslotterna i norra och västra delen som skulle ryka till förmån för bostäder. Resterande koloniområdet skulle ramas in av bostäder och skapa en "attraktiv bostadsmiljö med närhet till odling och grönska", enligt planförslaget.

Ett nytt parkstråk, en ny allmän kvarterspark och ett mindre torg med plats för restaurang/kafé och/eller butiker i flerbostadshusens bottenvåning skulle också bli verklighet med nuvarande planförslag.