Ove Bergkvist och Denho Güzel – Brunnby-Viks toppodlare. Foto: Victor P. Munther

Kolonilotten blev en dörr in i samhället

Skördesäsongen är nästan över på Brunnby-Viks koloniområde. Ändå cyklar Denho Güzel dit två, tre gånger om dagen. – Det är här och på jobbet som jag träffat vänner, säger han.

  • Publicerad 12:03, 18 okt 2018

Denho Güzel, 69, har skördat det mesta i år. Potatis, hallon, tomater, paprika, persilja och 150 kilo lök. Ändå cyklar han hit två, tre gånger om dagen. Och under jorden finns det fortfarande godsaker som morötter och rödbetor.

– Här känner jag mig avkopplad. Det ett hobbyjobb för mig. När min fru säger att vi behöver något så säger jag direkt: ”Jag cyklar!” Jag är här mer än jag är hemma, säger Denho.

Brunnby-Viks toppodlare

Trots den torra och heta sommaren har skörden varit bra. Bara odlingsgrannen Ove Bergkvist, 73, har lyckats bättre.

– Han kommer på första plats. Han är duktigare än jag, säger Denho.

– Det är bra att han är ärlig, skrattar Ove. Det är väl mina gröna fingrar. Jag har hållit på sedan jag var liten, farmor och mormor odlade jämt.

 

Morötter finns det gott om på odlingslotten. Foto: Victor Munther

Här har de odlat i drygt 20 år, Denho sedan 1998 och Ove sedan 1997.

– Jag hade faktiskt en odlingslott i Arvidsjaur innan det. Man tror inte att det ska gå, men det gick jättebra, säger Denho.

Flyttade från Libanon

Han kom han till Sverige från Beirut i Libanon 1988. Att äga kolonilott blev en dörr in i samhället.

– Jag har aldrig gått i skolan i Sverige, utan det är här och på jobbet som jag träffat vänner. Det är det bästa med det här, att träffa alla människor.

Denho basade tidigare över tre odlingslotter i Brunnby-Vik men en hjärtinfarkt 2006 tvingade honom att slå av på tempot.

– Barnen sa: ”Pappa, nu måste du ta det lugnt. Det räcker med en lott.” Nu tar jag mina mediciner och det går bra.

Förbereder inför vintern

Trots att skördetiden i stort sett är förbi återstår mycket att göra inför vintern. Hela raddan med hallonbuskar ska grävas upp, jorden ska behandlas och rödbetorna och morötterna ska se dagsljus.

Men först en kopp kaffe och några kakor med odlingskompisen Ove.

– Här sitter vi på sommaren. Man kommer hit sliten och har ont i hela kroppen, men när man är färdig känner man sig ung igen, säger Ove.

– Nu i vinter får jag gå på gym i stället. Man får aldrig bli stillasittande, säger Denho.