Kollektivhus byggs på Hägerstensåsen

Drömmer du om att äta middag med dina grannar och slippa diska flera gånger i veckan? Då kan det här huset vara något för dig. I veckan togs det första spadtaget för ett nytt kollektivhus på Hägerstensåsen.

  • Publicerad 16:36, 7 nov 2019

Det byggs och bullrar på Hägerstensåsen. I veckan togs det första spadtaget för ett nytt bygge intill tunnelbanan. Det är Familjebostäder som bygger fyra flerfamiljshus med 99 lägenheter. Lägenheterna varierar mellan ettor till fyror och alla blir hyresrätter. Inflyttning sker 2021.

Kollektivhus med gemensamt kök

Ett av husen, med 33 lägenheter blir ett kollektivhus.

Huset ska ha flera gemensamma lokaler och hyresgästerna kommer bland annat att kunna laga mat tillsammans eller odla på takterassen.

– Familjebostäder erbjuder sedan 25 år tillbaka kollektivhusboende. Nu bygger vi vårt sjätte kollektivhus i Stockholm. Det känns roligt att vi kan förtäta Stockholm med både ett nytt kollektivhus och nya hyresrätter, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder i ett pressmeddelande.

Jonas Schneider, vd Familjebostäder, Mikael Matts, vice vd Skanska Sverige och Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd tog i veckan det formella spadtaget. Foto: Familjebostäder

Så gör du för att bo i kollektivhuset

För den som är sugen på att hyra en lägenhet i kollektivhuset räcker det inte med att stå i den vanliga hyreskön. Du måste vara medlem i kollektivhusets förening Kombo, stå i den kommunala bostadskön samt uppfylla föreningens och Familjebostäders kriterier. Lägenheterna i kollektivhuset förmedlas via föreningen Kombos kö och inte den vanliga bostadskön. Här kan du läsa mer om kollektivhusföreningen.