Nykomling. Gubbängsbon Louise Goganis är en av personerna bakom nya Kollektivet, restaurang och deli i Hökis.

Kollektivet vill höja krogribban i Hökarängen

Hyllade Järnman är borta. Kommer hans efterträdare på gågatan i Hökarängen bli lika älskade? Mitt i tittade in hos nyöppnade Kollektivet, en kvarterskrog med ambitioner.

  • Publicerad 18:44, 4 dec 2020

Det kräver ett visst mod att öppna sin nya krog fredagen den 13:e.

Några dagar senare kom nya hårdare coronarestriktioner. Restaurang Kollektivet, nykomling i Hökis-institutionen Järnmans gamla lokal, kunde ha fått en enklare start.

– Det har ändå gått bra, vi har haft mycket folk, säger Louise Goganis, en av fyra söderortsbor bakom satsningen.

När Mitt i hälsar på är hon och kollegerna mitt i stressen inför lunchen. Högtalare pumpar ut Clash och Blondie på hög volym. Louise Goganis hinner ta några tuggor på en macka och en klunk cola, innan hon tar en sista vända bland borden och kollar att allt är som det ska.

Rosor och tårar för Hökarängens ”Iron man”

Ville vara i söderort

Hon är Gubbängsbo i fjärde generationen och den av delägarna som har närmast till jobbet. Att öppna innanför tullarna var aldrig ett alternativ, berättar kollegan och kocken Stefan Eriksson, Hägersten.

– Vi skrev till olika hyresvärdar och frågade. Stockholmshem svarade att de hade den här lokalen. Hökarängen fanns redan på vår radar. Det är en väldigt fin stadsdel och det verkar pågå en generationsväxling här, säger han.

Husman och Medelhavet

På Kollektivets meny är det främst husmanskost på luncherna. Kvällarna bjuder på medelhavsinspirerad mat – de övriga två delägarna Annamaria Klintberger de Valle och Kristian Valente har jobbat tillsammans på Mallorca.

– Men vi vill inte vara någon konceptkrog. Vi lagar och serverar sånt vi själva gillar men som man kanske inte nödvändigtvis lagar hemma. Allt från grillad spetskål till raggmunk, säger Stefan Eriksson.

Därför stänger populära krogen Centan

Ostar och ostron

Bakom disken finns också en deli, där man kan handla både ostar och ostron. Sammantaget känns Kollektivet som den mest ambitiösa matsatsningen i Hökis sedan Franjo Pravdics cevicheria.

– Det är verkligen vår ambition att höja ribban och få folk att upptäcka att det finns små pärlor utanför Stockholms city, säger Stefan Eriksson.

En som redan nåtts av ryktet är Nils Rosvall som bor på Östermalm.

– Jag hade ett ärende i Farsta. En kollega tipsade mig om det här. Jag tyckte det såg bra ut på Instagram också, berättar han innan han hugger in på en Toast Skagen.

Hökarängsbon Jesper Sturesson väljer att ta med en Boeuf Bourgignon och äta hemma.

– Det är alltid kul med fler restauranger. Inte fel med en deli heller, säger han.

Järnrikt på tallriken?

Till sist, den oundvikliga frågan när man öppnar krog i en gammal järnhandel:

Kommer ni att laga extra järnrik mat?

– Nej, vi serverar järn i annan form, kontrar Stefan Eriksson blixtsnabbt.