Gärigheter. Parisa Kohnechian, Jasmin Rastegar och Shewit Tesfagabreal förändrar klubbscenen i Stockholm genom att bara vara sig själva. Foto: Sacharias Källdén

Kollektivet som gjort DJ-båsen mer rättvisa

Jämnare fördelning när det kommer till kön såväl som hudfärg bakom dj-båsen på Stockholms klubbar. Det var Gärigheters mål. När de nu firar femårs-jubileum är de tryggare och starkare än någonsin, men världen utanför – ja, den lämnar fortfarande en hel del i övrigt att önska.

  • Publicerad 15:00, 19 okt 2018

– Jag känner mig tryggare och säkrare på mig själv tack vare att jag har den här samhörigheten med andra som mig. Och den säkerheten behövs där ute, med alla fördomar vi möter som grundas i rasism, sexism eller för att vi är unga.

Det säger dj:n Shewit Tesfagabreal. Vi sitter på Under Bron i Skanstull. Här ska Gärigheter snart fira sin femårsdag genom att ta över hela övervåningen med sin musik. Men att de någonsin ens skulle sätta sin fot här hade varit otänkbart för bara några år sedan.

Workshop för unga om feminism

Det var 2012 som det började klia i Jasmin Rastegars fingrar. Hon hade bra musiksmak och skulle vara minst lika bra hiphop-dj som någon annan – om inte bättre. Dessutom fanns det uppenbarligen ett behov i branschen av sådana som just henne: rasifierade kvinnor. Ute på klubbarna i Stockholm såg hon uteslutande män eller vita kvinnor bakom skivspelarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under en utekväll försökte Jasmin peppa sina vänner att haka på. Resultatet: dj-kollektivet Gärigheter, en mix av slangordet gäri för tjej + härligheter.

Med åren har gruppen expanderat sitt fält, och jobbar nu bredare för en mer jämställd kulturscen, genom allt från poddar till marknadsföring, vilket gett ringar på vattnet i bland annat Malmö och Göteborg.

– Det finns en avsaknad av rum för mig och sådana som mig, och därför också en önskan om tillhörighet och att bli hörd. Det får vi igen gånger tusen när vi nu träffar folk som är så glada att vi finns och vill vara med. Det är magiskt och jag känner en oerhörd stolthet, säger Jasmin.

INSPIRERAR. Parisa Kohnechian, Jasmin Rastegar och Shewit Tesfagabreal drog minst sagt fulla hus när de tog över Trädgården i somras. Tusen personer fler än under en "vanlig" kväll. Foto: Sacharias Källdén

"Spela nåt annat". Parisa Kohnechian berättar att de blivit ombedda att spela Justin Bieber för att klubbar vill se ett annat klientel på dansgolvet. Foto: Sacharias Källdén

Men medan gruppen gjort stora framsteg, har omvärlden inte hakat på i samma takt. Trots att de dj:at i fem år får de fortfarande höra av manliga dj:s att de ska “visa dem hur det går till”, berättar Parisa Kohnechian. Shewit, som dj:ar varje helg, är oftast ensam tjej bland grabbarna. Och på många klubbar i stan har arrangörerna fortfarande en förljugen idé om att hiphop = stök och bråk, säger de.

–  Det är ju bara att gå på vilken Stureplanskrog som helst så blir det fylleslagsmål, det har inget med musiken eller vilka som lyssnar på den att göra. Men man använder det som en ursäkt för att hålla personer som ser ut som oss borta, säger Parisa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

–  Hos oss är alla välkomna, oberoende kläder eller etnicitet, någonting jag inte nödvändigtvis upplever när jag själv går ut, säger Shewit.

Men känslan av att Gärigheter måste bära oket att förändra kulturen på stans alla klubbar har de släppt.

–  Det är många ställen där vi inte vill vara, eftersom vi vet att det är vidriga klubbchefer som har makten och som får fortsätta ha den, trots allt som kommit fram i samband med metoo, säger Parisa.

Får inget utan att kräva

Trädgården var ett ställe som de själva inte alls ville gå ut på, eftersom det inte var attraktivt för dem eller någon de känner, både när det kom till musik och klientel.

Ny gratisfestival på Östermalm

–  Skillnaden här är att man lyssnat och tagit tag i problemen. Och när vi har krävt, inte fått, för vi får aldrig någonting utan att kräva, att få göra stället till vårt när vi spelar så har det blivit succé, säger Parisa.

Ett av Gärigheters mål är att bygga broar för framtida generationer. När de får frågan om de inte känner hopplöshet för att förändringen går så långsamt, svarar Jasmin snabbt.

– Såhär, hos oss finns hopp, styrka, stöd, allt det. Hos oss är det bra. Men samhället är inte gjort för oss. Jag tror att vi är nog. Vi är förändringen.

Stor fest på Under Bron

Gärigheter är en kreativ plattform som verkar för en jämställd kulturscen.

Startade som DJ-kollektiv 2012.

Firar 5 år på Under Bron 26 oktober med stor fest på övervåningen.

Arrangerar workshop på Tjejmässan i Upplands Väsby 10 november.

Visa merVisa mindre

Gärigheter, Jasmin Rastegar, Shewit Tesfagabreal och Parisa Kohnechian Foto: Sacharias Källdén