Kolla in kärrorna – de tar pakistanska trenden till Kista

Tre världskända konstnärer från Pakistan kommer i månadsskiftet att spendera några dagar i Kista. Konstnärerna sysslar med så kallad truck art, eller lastbilskonst på svenska.

  • Publicerad 12:50, 17 maj 2019

När man är ute och kör bil på de svenska motorvägarna är det inte ovanligt att se lastbilar som har utsmyckats av bilarnas ägare. Då kan det röra sig om någon målning på hytten eller väldigt många extraljus och lampor.

I Pakistan är det också vanligt att smycka ut sina lastbilar, men de har tagit det till en helt annan nivå. Här målas hela lastbilarna i väldigt säregna mönster som ofta går i väldigt starka färger.

En bil målad av gänget i Phool Patti som rullar på vägarna i Europa. Foto: Phool Patti.

Den pakistanska konstnärsgruppen Phool Patti har kommit att bli kända över hela världen för sin truck art. De turnerar runt om i Europa och smyckar lastbilar och väggar i städerna de besöker.

Kommer till Järva

Den första juni kommer konstnärerna i Phool Patti besöka Kista.

– Vi har jobbat länge för att får hit dem och nu har vi äntligen lyckats. De ska ha en workshop och de ska även måla om en food truck som ska åka runt i Stockholm, säger Nazneen Ansari, som är sekreterare på PICS, som är organisationen som fått hit dem. 

Såhär brukar lastbilarna se ut. Fast de brukar vara betydligt större. Foto: PICS

PICS, eller Pakistan information and cultural society, vill att den pakistanska kulturen ska lyftas i Sverige.

– Vi hade ett event i Kungsträdgården 2016 där vi visade upp den här konstformen. Det var uppskattat av alla möjliga personer och inte bara personer från Pakistan, säger Nazneen Ansari.

För att bredda den här konstformen arrangerar PICS tillsammans med Phool Patti en workshop i Truck art på eftermiddagen den första juni. Workshopen kommer äga rum på Bergengatan 15 i Kista och är öppen för alla som är intresserade.