Kolla! Här är konsten som ska möta dig vid nya sporthallen

När kommunens nya sporthall särskilt anpassad för bordtennis står klar kommer inte bara rafflande matcher möta besökarna i Kungsängen – utan även konst.

  • Publicerad 16:01, 16 jun 2020

Under förra veckan tog kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, det vill säga Mattias Peterson (C), Paul Gustafsson (M) och Naser Vukovic (S) beslut om vilken konst som ska pryda dels sporthallen i Kungsängen, men även aktivitetsparken i Bro.

Pingpong på sju meters höjd

Efter att en rad konstnärer lämnat anbud till kommunen i form av skisser och modeller föll valet på verket ”Pingpong” av konstnären Peter Johansson.

En sju meter hög skulptur som inte bara anspelar på pingis i själva titeln utan den har även spår av pingis i figurens ansikte högt upp i skyn. Ögonen kommer nämligen röra sig från sida till sida – i likhet hur vi människor själva tittar på en bordtennismatch.

Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott. Från vänster: Paul Gustafsson (M), Mattias Peterson (C) som visar en del av verket som  kommer pryda aktivitetsparken och Naser Vukovic (S). Foto: Upplands-Bro kommun

– Torg, parker och kommunala byggnader är vardagsrum som tillhör oss alla och som vi vill ska vara vackra. En konstnärlig gestaltning kan antingen smälta in i, eller stå i stark kontrast till, sin omgivning. Konsten ska rycka tag i oss, väcka oss och ge oss nya perspektiv, säger Mattias Peterson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i en kommentar.

I Bro samarbetar konstnärsgrupp och lokala ungdomar

Aktivitetsparken i Bro kommer prydas av två skyltar som konstnärsgruppen Wiklund & Wiklund fått i uppgift att skapa.

Namnet på det hela är ”Stjärnor i Bro” och är tänkt att koppla samman platsen med Kvistabergs gamla observatorium.

Men med detta kommer inte konstnärsgruppen jobba själva. Skolungdomar från Bro kommer få i uppgift att fotografera sitt eget område, därefter kommer dessa bilder sättas samman med stjärnbilder från Kvistaberg – och det är alltså sedan det resultatet som kommer bli till de två skyltarna i aktivitetsparken.

Här kan du se en video som visar hur konstverket vid sporthallen i Kungsängen är tänkt att se ut då det står klart:


 

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04