Till 2022 ska kolet bort från Värtaverket. Foto: Arkivbild

Kolet ska bort från Värtaverket 2022

Att stoppa kolet i Hjorthagen är den största enskilda åtgärden som kan göras för att minska Stockholms utsläpp av koldioxid säger stadens miljöborgarråd Katarina Luhr (MP). – Eldningen i Värtan är med på topp tio av de största utsläppskällorna i Sverige säger borgarrådet.

  • Publicerad 16:02, 15 okt 2018

Det nya blågröna styret går vidare med planerna att fasa ut kolet från Värtaverket. Efter förhandlingar mellan Miljöpartiet och Alliansen står det fast att koleldning ska bort från Hjorthagen till 2022.

Katarina Luhr (MP) får fortsätta som miljöborgarråd – något som avslöjades på måndagen – och hon är extremt nöjd med beslutet.

– Det är en våra absoluta knäckfrågor. Och vi kan inte gå in i ett samarbete som backar i klimatfrågan, utan den måste drivas ännu snabbare och bättre, säger hon.

Varför det så viktig att få bort kolen?

– Det här är den enskilt största åtgärden vi kan för att minska koldioxidutsläppen i Stockholm. Eldningen i Värtan är med på topp tio av  de största utsläppskällorna i Sverige, säger Katarina Luhr.

Skönt för grannar – men global fråga

Och att kolen försvinner från Värtaverket är en större fråga än att Hjorthagsborna blir av med en miljöbov till granne, säger Katarina Luhr.

– Det handlar inte bara om närmiljön i Hjorthagen utan om alla utsläpp i Stockholm och i Sverige. Det är en global fråga, även om det är skönt att inte behöva se bolmande grå rök ur skorstenen där, säger Luhr om Värtaverket.

Oro för elbrist

Oroliga röster har lyfts för hur Stockholm ska klara av försörjningen av el och värme när kolet försvinner. Och även om det finns mindre överskott av energi, ju mer av Stockholm som byggs ut, tycker miljöborgarrådet att stockholmarna inte ska vara rädda att stå utan el och värme efter 2022 heller.

Enligt Katarina Luhr är inte problemet att det finns för lite el och värme i Stockholm. Men att det används för mycket under få timmar på dygnet.

Sprid ut elen

Kan man då sprida ut energianvändandet över dygnet – som att elbilar laddas på natten eller att det skickas ut mindre värme till lägenheter mellan 16.00 och 19.00 då hushållen använder som mest el vid matlagning, tvättning eller diskning, räcker det långt enligt borgarrådet.

Externa aktörer som skickar tillbaka sin spillenergi tillbaka till stadens el- och värmenät för återanvändning ska också bidra. Men kraftvärmeverket i Hässelby måste också uppgraderas

– Vi har tagit fram specifika åtgärder för att kompensera för kolavvecklingen. Och inom staden finns ingen oro för en elbrist, säger Luhr.

Fakta

Nästan tre gånger så mycket som alla flygresor mellan STHLM-GBG

Varje år släpps 500 000 ton koldioxid ut från kolkraftverket i Värtan. Det kan jämföras med alla flygresor mellan Göteborg och Stockholm under 2017 där 174 000 ton koldioxid totalt släpptes ut enligt tidningen ETC.

Den genomsnittliga stockholmaren släpper ut 2,5 ton koldioxid per år. Försvinner kolkraftverket i Värtan räknar man på att utsläppen minskar med 0,7 ton koldioxid per person och år, säger Katarina Luhr.

Visa merVisa mindre