Koleriska koltrastar och bananpianon

Den lilla roboten Beebot tuffar fram på golvet. – Nu testar jag att programmera den. Jag trycker fram, fram, höger och så ser vi om den tar sig förbi hindren. Per Falk visar upp en liten robot som har vaga likheter med ett bi och som Väsbys förskolebarn kommer att få experimentera med för att lära sig enkel programmering.

  • Publicerad 15:01, 9 sep 2015

”Det gör
undervisningen på förskolan relevant för dagens
samhälle

Det är studiedag för Väsbys förskolelärare, och en punkt på agendan är att visa upp tekniska innovationer som kan användas i undervisningen på förskolan. Förutom den lilla programmerbara roboten Beebot, finns också en större robot byggd av vanligt lego. Och ett litet kretskort som går under namnet Makey Makey.

– Det kommer från orden make och key, berättar Per Falk.

Med hjälp av det lilla kretskortet kan man skapa en tangentbordsknapp av nästan vad som helst som leder – till exempel en banan. Och kopplar man ihop många bananer, då kan man skapa ett bananpiano.

– Det är ju jättekul, säger Per Falk, men framför allt är det ju väldigt lärorikt för barnen. Det gör undervisningen på förskolan relevant för dagens samhälle.

För några veckor sedan skrev Vi i Väsby om en ny applikation för till exempel surfplattor; en så kallad app. Den är under utveckling av Utbildningsradion (UR) i samarbete med två kommuner varav Upplands Väsby är den ena. På dagens studiedag är Utbildningsradion på plats för att visa upp den nya appen, som befinner sig i betastadiet. Det betyder att den går att använda men att det finns mycket småfix kvar att göra.

Appen som heter Tripp Trapp Träd kommer från tv-programmet med samma namn som UR också har tagit fram.

– Appen hjälper bland annat till med språkutveckling, berättar Andreas Agdestein på UR.

Ett sätt som barn kan träna språket på, är att ta en bild på vad som helst, markera ett område i bilden och spela in några ord som hör till markeringen. När man har sparat sin bild kan man klicka sig omkring i den och då skapa berättelser utifrån orden som man spelat in.

Han visar också på hur appen kan hjälpa förskolebarn att lära sig om konsekvenser.

– Om man till exempel klickar på solen här… så lyser den starkare… och då kan man se hur det blir torrare här nere vid trädet.

Andreas Agdestein klickar sig runt i den färgglada och fantasieggande appen och berättar om hur de olika delarna fungerar.

– Och tycker man inte att det blev något bra då kan man klicka på molnen här så att det börjar regna.

I en annan del av appen får träffa den koleriske koltrasten Kolerik, som uppmuntrar användaren att skapa musik.

– Genom att man kan spela både på lamporna här uppe och äggen där nere, kan barn samlas runt plattan och på det sättet samarbeta om att skapa musik, fortsätter Andreas Agdestein.

Appen och de andra tekniska innovationerna kommer att börja användas i Upplands Väsbys kommunala förskolor under hösten. Vi i Väsby återkommer i ämnet för att se vad förskolebarnen tycker om den koleriske koltrasten och för att ta reda på om de har byggt något bananpiano.