Kokosbollarna lämnar Blackeberg - efter 64 år

Efter 64 år på Ibsengatan flyttar nu Lincals konfektyr till andra sidan stan – ett besked som lett till massgråt på facebook. Men torka tårarna, godsakerna kommer att finnas kvar.

  • Publicerad 11:56, 23 feb 2015

Dagens unga föredrar havrebollarna.

– Vi var den allra första hyresgästen i Blackeberg, företaget flyttade in när området byggdes 1951, säger ägaren Hans Hemström.

Själv var han inte född än när hans föräldrar startade Lincals men han har i princip växt upp i den lilla fabriken.

– Vi bodde precis bredvid. När jag var ung tyckte jag inte alltid att det var så kul, jag var ofta tvungen att hjälpa till på helgerna, säger Hans.

”Den får inte flytta”

Kokosbollarna och havrebollarna har varit populära i alla år och många boende i närområdet har handlat direkt från fabrikslokalen. I facebookgruppen ”Du vet att du är från Vällingby om du…” har över 70 personer kommenterat och beklagat att fabriken stänger. ”De får inte flytta, vi är inne på tredje generationen som älskar deras kokosbollar”, skriver en person. Flera andra delar barndomsminnen från 1950- och 1970-talen.

– Då var det kokosbollar som var populärast, dagens unga föredrar havrebollarna, säger Hans.

Nu står han i den nästan helt tomma lokalen. Av hälsoskäl bestämde han sig nyligen för att sälja familjeföretaget. Det blir jätten Delicato som tar över och produktionen flyttar till Segeltorp i Huddinge.

Receptet fortsätter

– Varumärket Lincals kommer att finnas kvar, det var viktigt för mig. Och allt ska fortsätta att göras på samma sätt, med våra recept och samma maskiner, säger Hans.

Själv har han inte bestämt sig för vad han ska göra nu, men pension är det inte tal om.

– Jag ska pyssla med något mindre tidskrävande, vi får se vad det blir, säger Hans.

Godismecka

I Blackeberg låg det förr flera gottefabriker: sega råttor, marmeladgodis och tuggumin gjordes också här.