Lennart Karlsson arbetar mot narkotika som kommissarie på Citypolisen. Foto: Pekka Pääkkö

Utveckling

Kokainet i siffror

– Personer som uppger att de använt kokain det senaste året ökade från 0,5 till 0,9 procent.

– Polisens kokainbeslag har ökat från knappt tusen beslag varje år innan 2012 till över 3 700 beslag 2018.

– Tullverkets beslag av kokain har ökat från knappt hundra beslag per år till mellan 250 och 350 beslag årligen de senaste tre åren.

– Antalet ärenden med positiva provresultat för personer som testats för kokain har ökat från 1 600 till över 6 000 mellan 2011 och 2018.

– I Stockholm län har antalet positiva provresultat för kokain ökat från 800 till 1400 mellan 2011 och 2018.

2012 stod kokain för 13 procent av Stockholmspolisens positiva drogtest i urin och blod, 2018 för 27 procent.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Tullverket, Rättsmedicinalverket, Nationellt forensiskt centrum, SVT
Visa merVisa mindre

Kokainet ökar i Stockholm – välbärgad familjefar typisk köpare

Droghandeln har starka indirekta kopplingar till det dödliga våldet i Stockholm, och den drog som ökar snabbast är kokainet. Den vanligaste köparen är en familjeman i fyrtio-årsåldern.

  • Publicerad 05:00, 17 sep 2019

Statsminister Stefan Löfven drog igång en hetsig debatt när han riktade ljuset mot unga som knarkar i Danderyd, kommunen där flest tonåringar uppger att de använder narkotika i Stockholmsenkäten.

Typisk kokainist har god ekonomi

Men när det gäller kokain är det inte främst de unga som står för konsumtionen, till skillnad från den generella narkotikakonsumtionen där personer som är yngre än 30 år dominerar. Den typiska kokainisten är en man mellan 28 och 40 år med familj och god ekonomi. Det menar Lennart Karlsson, kommissarie och narkotikaexpert på Citypolisen.

Den tidigare missbrukaren och langaren Joakim, som idag är ren från droger och hjälper andra ur missbruk, bekräftar bilden.

Joakim sålde droger och missbrukade även själv. När han kom in på ett tolvstegsprogram blev han drogfri. Foto: Christian Lärk.

Sålde till kunder i hela stan

Han sålde han till kunder i hela stan – utom Stureplan där det finns för många poliser.

I ena telefonen hade han 500 nummer i den andra 800. Joakim var selektiv med sina kunder, de var hela och rena människor med ekonomisk trygghet.

– Jag såg hur vanliga människor blev besatta. En kille ringde mig och ville köpa när hans fru låg och födde barn, säger Joakim.


Källa: Lennart Karlsson, narkotikaexpert och kommissarie på citypolisen.


”Drog som ökar snabbast”

Kokain är den näst populäraste olagliga drogen i Sverige, efter cannabis. Från 2013 till 2017 nära på dubblades antalet användare av kokain i Sverige, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Kokain är den drog som ökar snabbast, säger Sven Granath, kriminolog.

Koppling till gängskjutningar

Lennart Karlsson, citypolisen, menar att marknaden i Stockholm är mättad och att tillgången på kokain numera är större än efterfrågan. Han kopplar ökningen till att det globalt produceras mer kokain. Överetableringen leder till gängkonflikter och kan vara en av anledningarna till att skjutningarna ökar.

– Distributionen av droger är ofta anledningen till att man skaffar skjutvapen. Man behöver visa sig stark, driva in skulder och försvara sig, säger Sven Granath.

Lennart Karlsson arbetar mot narkotika som kommissarie på Citypolisen. Foto: Pekka Pääkkö.

Smuggling

Så kommer kokainet in i Stockholm

2017 beslagtogs 8,8 kilo och 2018 togs 19,6 kilo i tullregionen Stockholm, i huvudsak i Stockholms län.

– Kokainet kommer till staden i första hand via Arlanda men mycket körs också över Öresundsbron och vidare in i landet. Tullverket har inte sett att kokain smugglas via hamnarna.

– Kokainet som flygs in smugglas av kurirer som svalt drogerna eller via postförsändelser.

Ett stort beslag 2018 gjordes då en lastbil stoppades med kokainkapslar inskruvade i tvättmaskiner. Ett annat var en postförsändelse med en mängd dokument som hade impregnerats med kokain, för att extraheras i Sverige.

Källa: Tullverket
Visa merVisa mindre

Klubbmiljöer

Även den grönblå majoriteten i Stockholms stad är inne på att rikta resurser mot mer välbeställda droganvändare när de i höst ska jobba mot knark i klubbmiljöer med polisen och krogbranschen.

– Det är mer lukrativt att sälja till personer i Danderyd och Bromma. De vill ha det diskret och är villiga att betala för det, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

Går inte att få bort

Men för att stävja narkotikan i samhället krävs även satsningar på skola, arbetsmarknad, psykiatri och socialtjänst, menar Ulf Guttormsson, på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Det går inte att helt få bort narkotika i något samhälle. Det finns en kritisk punkt då man inte kan göra så mycket mer utan extremt hårda insatser.

Stöd

Här kan du få hjälp att sluta

Beroendecentrum erbjuder vård till beroende av droger i länet. Även anhöriga kan få stöd. De erbjuder även stöd online. Genom Vårdguiden 1177 kan du få hjälp att hitta vård.

För att få information, råd och stöd för dig själv eller en anhörig kan du ringa Droghjälpen på 020 – 91 91 91. Det går bra att vara anonym.

Behöver du akut hjälp finns Beroendeakuten på Capio S:t Görans sjukhus och Maria ungdoms akut för dig som inte har fyllt 20 år.

Det finns flera behandlingshem och stödgrupper i länet. KRIS, X-cons och Länkarna är några föreningar som jobbar med stöd till drogberoende.

Många jobbar efter så kallade tolvstegsprogram. Metoden bygger på tron på en högre makt men är inte bunden till en specifik religion.

Anonyma kokainister (CA) är en stödgrupp som riktar sig specifikt till beroende av kokain. De har flera möten i veckan på svenska och engelska på olika platser i Stockholm. Det finns även stödgrupper online och möten som specifikt ritkar sig till kvinnor. CA erbjuder även stöd via telefon för dig som har svårt att lämna droger. Se hemsidan för mötestider.

För drogberoende finns Anonyma narkomaner (NA) och Drug addicts anonymous (DAA). Båda stödgrupperna har flera möten i veckan. Se hemsidan för mötestider.

Visa merVisa mindre