
Lennart Karlsson arbetar mot narkotika som kommissarie på Citypolisen. Foto: Pekka Pääkkö
Utveckling
Kokainet ökar i Stockholm – välbärgad familjefar typisk köpare
Droghandeln har starka indirekta kopplingar till det dödliga våldet i Stockholm, och den drog som ökar snabbast är kokainet. Den vanligaste köparen är en familjeman i fyrtio-årsåldern.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 17 sep 2019
Statsminister Stefan Löfven drog igång en hetsig debatt när han riktade ljuset mot unga som knarkar i Danderyd, kommunen där flest tonåringar uppger att de använder narkotika i Stockholmsenkäten.
Typisk kokainist har god ekonomi
Men när det gäller kokain är det inte främst de unga som står för konsumtionen, till skillnad från den generella narkotikakonsumtionen där personer som är yngre än 30 år dominerar. Den typiska kokainisten är en man mellan 28 och 40 år med familj och god ekonomi. Det menar Lennart Karlsson, kommissarie och narkotikaexpert på Citypolisen.
Den tidigare missbrukaren och langaren Joakim, som idag är ren från droger och hjälper andra ur missbruk, bekräftar bilden.
Joakim sålde droger och missbrukade även själv. När han kom in på ett tolvstegsprogram blev han drogfri. Foto: Christian Lärk.
Sålde till kunder i hela stan
Han sålde han till kunder i hela stan – utom Stureplan där det finns för många poliser.
I ena telefonen hade han 500 nummer i den andra 800. Joakim var selektiv med sina kunder, de var hela och rena människor med ekonomisk trygghet.
– Jag såg hur vanliga människor blev besatta. En kille ringde mig och ville köpa när hans fru låg och födde barn, säger Joakim.
Källa: Lennart Karlsson, narkotikaexpert och kommissarie på citypolisen.
”Drog som ökar snabbast”
Kokain är den näst populäraste olagliga drogen i Sverige, efter cannabis. Från 2013 till 2017 nära på dubblades antalet användare av kokain i Sverige, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
– Kokain är den drog som ökar snabbast, säger Sven Granath, kriminolog.
Koppling till gängskjutningar
Lennart Karlsson, citypolisen, menar att marknaden i Stockholm är mättad och att tillgången på kokain numera är större än efterfrågan. Han kopplar ökningen till att det globalt produceras mer kokain. Överetableringen leder till gängkonflikter och kan vara en av anledningarna till att skjutningarna ökar.
– Distributionen av droger är ofta anledningen till att man skaffar skjutvapen. Man behöver visa sig stark, driva in skulder och försvara sig, säger Sven Granath.
Lennart Karlsson arbetar mot narkotika som kommissarie på Citypolisen. Foto: Pekka Pääkkö.
Smuggling
Klubbmiljöer
Även den grönblå majoriteten i Stockholms stad är inne på att rikta resurser mot mer välbeställda droganvändare när de i höst ska jobba mot knark i klubbmiljöer med polisen och krogbranschen.
– Det är mer lukrativt att sälja till personer i Danderyd och Bromma. De vill ha det diskret och är villiga att betala för det, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.
Går inte att få bort
Men för att stävja narkotikan i samhället krävs även satsningar på skola, arbetsmarknad, psykiatri och socialtjänst, menar Ulf Guttormsson, på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
– Det går inte att helt få bort narkotika i något samhälle. Det finns en kritisk punkt då man inte kan göra så mycket mer utan extremt hårda insatser.