”Väldigt otillgänglig om en är rullstolsburen. Så dåligt år 2022.”, skriver en Nackabo på Facebook. Val- och demokratinämndens ordförande Anders Tiger (KD) håller med. Foto: Johan Kristensen/Liza Simon

Köer och otillgängliga lokaler – väljare gav upp: ”Hot mot demokratin”

Avsaknad av handikappramper och långa köer gjorde röstandet svårt på flera håll i Nacka. ”Det fanns en och annan som tröttnade på att stå och köa i en timme och gick hem utan att rösta. Det är ett hot mot demokratin”, säger Anders Tiger (KD), ordförande i val- och demokratinämnden.

  • Publicerad 17:50, 14 sep 2022

Jag tycker att vi kunde haft två köer

Stavsborgsskolans idrottstält som användes som vallokal i centrala Älta var inte anpassad för funktionshindrade.

”Tyvärr var vallokalen på Flädervägen 4 väldigt otillgänglig om en är rullstolsburen! Så dåligt år 2022. Hög tröskel och grus utanför”, skriver en Nackabo på Facebook.

Otillgänglig. ”Hög tröskel och grus utanför”, skriver en Nackabo om Stavsborgsskolans idrottstält. Foto: Johan Kristensen

”Ett bekymmer”

Anders Tiger (KD), ordförande i val och demokratinämnden, bekräftar problemet.

– Det fanns några tillfälliga lokaler, Stavsborgsskolan var en, där det var lite krångligt med handikappramper. Det är ett bekymmer och så ska det naturligtvis inte vara. Jag tror i alla fall att det löstes på något sätt. Jag är fullständigt övertygad om att det inte är någon som inte har kunnat lägga sin röst. Antingen har man hjälpt att lyfta in vederbörande i lokalen eller har man sett till att personen kunnat rösta via bud.

Vill se ändring

Han ser de långa köerna som uppstod vid vallokalerna som ”ett större bekymmer”. Det nya valsystemet tillät endast att en väljare i taget hämtade valsedlar bakom en skärm.

– Det finns en och annan som har tröttnat på att stå och köa i en timme och som har gått hem. Det är ett hot mot demokratin.

Vad kunde man ha gjort annorlunda?

– Jag tycker att vi kunde haft två köer. En för dem som inte bryr sig om valhemligheten eller redan har alla valsedlar klara och en för dem som vill vara mer diskreta.