Rina Öhman gör sin fjärde jul på ICA och är beredd på att det kommer bli stressigt med paketutlämningen. Foto: Claudio Britos

Köer och hyllor fyllda av paket hos ombuden

Nästan alla postombud svämmar över av paket runt jultid. På Ica i Sigtuna tar man emot dubbelt så många postburar som vanligt.

  • Publicerad 10:09, 21 dec 2021

Vi ligger efter med två, tre burar varje dag eftersom att vi inte får plats.

Snö, is och slask fyller Stora Gatan i Sigtuna. Juldekorationer dinglar mellan taken och ur butiker och kaféer kommer människor med händerna fulla av påsar och paket. Några barn springer runt och leker i snön medan deras föräldrar kikar in i butikernas skyltfönster.

Klockan har precis slagit 11 när Mitt i är på besök för att se hur det ser ut hos postombudet på Ica. I kassan står Rina Öhman som hjälper en kund att hämta ut sitt paket. Det är fortfarande ett par timmar till den stora folkstormen trillar in för att både hämta och lämna sina paket.

– Mellan 15-18, när folk slutar jobbet passar de på att komma hämta eller returnera sina paket. Eftersom många kommer samtidigt då brukar det bli ganska långa köer här, säger Rina Öhman.

Dubbelt så många paket som vanligt kommer in varje dag under julen. Foto: Claudio Britos

Detta blir Rinas fjärde jul på Ica, så hon har varit med om julstressen förr. Mängden paket som kommer in påminner om förra året och under veckan har butiken fått ta in mer personal för att hinna med att packa in och lämna ut paket.

– Vi får in ungefär lika mycket leveranser som förra året skulle jag säga. Det är ju fortfarande pandemi så många väljer att beställa hem sina julklappar, säger hon.

Hur är stämningen bland kunderna?

– Den är bra, men folk kan bli irriterande om kön är för lång eller om deras paket inte finns inlagt fast att dem fått meddelande om det. Att det blir så beror helt enkelt på att vi inte hunnit packa upp postburarna.

Under tiden som Mitt i är på plats dyker några Sigtunabor upp för att både hämta och lämna paket. Det är fortsatt lugnt och än så länge har det inte bildats någon kö. En bit in i butiken står en postbur full av paket som ännu inte packats av.

Det är fullt på både hyllorna och golvet på ICA i Sigtuna. Foto: Claudio Britos

Hur är det för er som jobbar här?

– Det kan bli väldigt stressigt eftersom det kommer in så pass mycket paket. Nu runt jul kommer det in åtta, nio postburar varje dag, det är dubbelt så många mot vad det brukar vara, säger Rina Öhman.

Det är så pass stora leveranser att hyllorna är överfyllda och flera paket får vänta tills nästa dag för att läggas in.

– Vi ligger efter med två, tre burar varje dag eftersom att vi inte får plats, säger Rina Öhman.

Ytterligare en kund kommer in i butiken för att hämta ett paket. Rina Öhman skannar av följesedeln och försvinner in i rummet bakom, där hyllorna och golvet är fulla av paket som väntar på att bli hämtade.

Hur köper du dina julklappar?

Så kan du hjälpa till som kund

Hämta så fort du kan- så paket inte blir liggande i butiken

Var redo med ID kort och kundnummer- så går kön fortare

Vill du slippa köa? Kom på tider då andra inte hämtar sin paket, högtryck är ofta vid luch och efter folk slutet sina arbeten.

Visa merVisa mindre

Här kan du hämta paket

Sigtuna:

Ica Supermarket Sigtuna (Postnord/Schenker)

Bkh Logistik (Postnord/Schenker/DHL)

Silvertorgets Tobak och snus (DHL)

Källa: Postombud.nu/DHL.com

Märsta:

Stora Coop (Postnord)

Ica Supermarket Valsta (Postnord)

Willys Märsta (Postnord)

Presentklippet (Postnord/Schenker/DHL)

Märsta Livs (Schenker)

Spelbutiken Jokern (Schenker)

Asian Mini Mart (Schenker/DHL)

Centrumkiosken (DHL)

Rosersberg:

Direkten Rosersberg (Postnord/Schenker/DHL)

Visa merVisa mindre

Över 600 nya fall på en vecka

Nyheter FHM: Familjekarantänen sänks från sju till fem dagar Norrortskommunerna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste rapport. "Det kommer fortsätta" säger Sara Byfors.fredag 21/1 12:38

Arlanda utrymdes efter misstänkt väska hittats

Nyheter hotellgäster fick lämna sina rum Polisen utrymde delar av Arlanda då en väska med misstänkt farligt innehåll hittats. Detta påverkade även tågtrafiken till och från flygplatsen.fredag 21/1 9:00

Sigtunaförfattaren gör radiodebut

Nyheter Webbradio. Blir programledare på "Av egen kraft" Katarina Torfason debuterar som programledare på webbradiokanalen Av egen kraft.torsdag 20/1 17:30

Holst kandiderar till ordförande igen

Nyheter Val 2022. Moderaternas lista inför valet klar Moderaternas lista för valet 2022 är klar. Högst upp på listan står den nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Olov Holst.onsdag 19/1 21:47

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33