Johan Grund är skolkock på Näsbyparksskolan i Täby och ett stort fan av påskmat. Foto: Läsarbild Privat bild

Kocken tipsar – tre smarriga bidrag till påskbuffén

Vissa saker ska vara som de alltid varit. Maten vid jul, påsk och midsommar är sådana. Det säger Johan Grund som är skolkock och bronsmedaljör i OS i storkök.

  • Publicerad 11:43, 10 apr 2020

Många har nog lite extra tid att lägga på påskbuffén i år, och kanske är det ett bra tillfälle att göra något tillsammans.

Johan Grund är skolkock på Näsbyparksskolan i Täby, men har också tagit hem bronsmedaljen i OS i matlagning i kategorin Storkök.

Hur firar du påsk i år?

– Som det är nu i coronatider så blir det jag och min fru hemma. Vi lagar något som vi båda tycker om men det blir nog inget påskbord i år. Vi brukar vara ute i skärgården, men det blir det inte i år. Den premiären får vänta. Jag kommer sakna buffén och drömma mardrömmar om att jag inte får äta mammas lax och renklämmor. 

På Johans påskbuffé finns det tre saker som bara måste finnas där. Bland annat just renklämmorna och laxen. Låt dig inspireras!

Farmors ugnsomelett med kantarellstuvning

– Den här gjorde alltid farmor till jul och påsk. Hon hade alltid små burkar med kantareller som hon plockat och som hon stuvade till detta. Den är ett absolut måste, säger Johan. 

Omelett

4 ägg
4dl mjölk
salt, peppar

Vispa ihop ägg och mjölk, smaksätt med salt och peppar. Lägg lite smör i formen och grädda i ugnen på ca 250 grader i 15 min.

Stuvning

200 g förvällda eller färska kantareller
50 g smör
1 dl vetemjöl
0,5 liter mjölk

Fräs kantareller i smör och pudra med vetemjöl. Tillsätt mjölk så det blir som en bechamelsås. Smaksätt med lite kinesisk soja, salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska tjock. Klicka den färdiga stuvningen på den färdiga omeletten. Njut!

—-

Jämtländsk rensnitt

– Jag är från Åre så vi måste ha en rensnitt också. Det är tunnbröd som du brer en renröra på. För mig är detta hemma. När jag var liten var Åre en liten stad. Vi brukade åka skidor och sen dra till café Bubblan och äta renklämma. Magiskt gott!

Krämen

150g rökt renstek i skivor, det går lika bra med en rökt nötbog om man inte får tag i ren
1 msk riven pepparrot
2 dl creme fraise
1 rivet äpple
salt och peppar

Bre ut röran på tunnbrödet, rulla ihop och skär upp i fina snittar.

Mammas gravlax

– Den här är så superenkel! Jag är ingen sillälskare så jag äter detta med kokt potatis och tillsammans med allt det andra på påskbordet. Den finns alltid på både påskbuffén och julbuffén i min familj.

Ta gravlax, dra isär skivorna och lägg upp dem snyggt på ett fat. Ta fram en hel gurka och en osthyvel och hyvla långa gurkremsor på laxen. Rör ihop crème fraiche med limeskal, salt och peppar och klicka på. Klart!