Fettisdagen är för många bagerier årets höjdpunkt. Semlor säljs lika snabbt som de produceras och för gästerna är vetebullen med mandelmassa och grädde ett måste denna dag.

Bageri Kardemumma i hörnet Kyrkvägen/Dragonvägen är inget undantag.

– Det var full rulle hela dagen och kaos från början till slut, säger butikschef Veronica Wikström med ett matt skratt.

Totalt sålde de 1 200 semlor under fettisdagen. Coronarestriktionerna gjorde att max två personer fick komma in samtidigt i kaféet/butiken..

– Det var kö lång kö utanför butiken, men alla skötte sig och väntade på sin tur. De flesta väntade till och med så att det bara var en inne i butiken åt gången.

På Kardemumma har den vanliga vetesemlan gått bäst, men lyxsemlan med både vanilj och mandelmassa går också hem hos Väsbyborna.

– Även wienersemlan är populär här i Väsby, säger Veronica Wikström.

Nytt recept på mandelmassa

Trots att många semmelälskare är traditionella vågade bageri Kardemumma sig på en förändring inför årets säsong.

– Vi har bytt recept på mandelmassan och börjat med rostad mandel. Det ger en lite mer nötig smak, vilket många har uppskattat, säger hon.

Även om fettisdagen nu passerat är säsongen inte slut än på några veckor.

– Nu planerar vi för lite fler sorter, så att de som ätit sig mätta på den vanliga semlan har något att se fram emot.

Egentligen skulle de kunna sälja semlor året runt, enligt Veronica Wikström.

– Men fördelen att ha semlorna en begränsad tid är att man får längta efter dem.

Det finns dock ett "liv" efter semlorna.

– Nu är semmelsäsongen snart slut, men vi ser fram emot vår- och sommarsäsongen då vi ska börja sälja kulglass för första gången här på Kardemumma. Premiären blir i slutet av april, säger Veronica Wikström.

Det finns även en hel del duktiga hemmabagare i Väsby. När vi efterlyste bilder från våra läsare kom det förutom den vanliga semlan även varianter som hemgjorda semmelwraps och minisemlor.

Tack, kära läsare!