Knut Ångström framför villan på Stavgårdsgatan där han spenderade en stor del av sin barndom. Foto: Chris Anderson

Knut är äldste löparen i Tolvanloppet

När han flyttade till Bromma på 30-talet var Tranebergsbron ännu inte öppnad. Han minns tiden för Andra Världskriget, skolgången med Jan Myrdal och plankningar på Tolvan. Pensionären Knut Ångström är årets äldste anmälda deltagare till Tolvanloppet.

  • Publicerad 14:22, 27 maj 2016

I morgon lördag arrangeras Tolvanloppet för 33:e gången och arrangören Bromma IF hoppas på cirka 2 000 deltagande löpare. Det finns olika typer av lopp och de yngsta deltagarna är i 3-årsåldern. Äldst i år blir 88-årige Knut Ångström som ska springa 12 kilometerssträckan. För honom blir loppet en del i uppladdning av Stockholm Marathon som han också är anmäld till.

Knut Ångström bor i Haninge men har gott om minnen från Bromma från förr. På senare år har han fått kontakt med familjen Valentino som bor i villan på Stavgårdsgatan i Stora Mossen dit familjen Ångström flyttade 1933.

– En dag höll jag på och fixade med plattorna utanför entréporten. Då fick jag se Knut komma upp från trappan iklädd cykelhjälm, berättar Valentino Berti.

Knut Ångström hade tagit en cykeltur till sitt barndomshem som var i familjens ägo fram till 1982.

– Det var rena landet när vi flyttade hit 1933. Jag var fem år och Tranebergsbron höll på att byggas, berättar Knut.

Som liten var han näst äldst i en syskonskara på fyra barn. Han är släkt med de kända fysiker som gett namn åt Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Hans egen far var chef på SMHI. Barndomen har han mest glada minnen ifrån.

– Jag hade fullt med kompisar på hela gatan. Många var trevliga och en del var otrevliga.

Knut brukade ha sällskap med Jan Myrdal till Höglandsskolan.

– Vår rektor var också historielärare. Han och Jan Myrdal brukade ha livliga diskussioner om historia.

Ibland tog de Nockebybanan eller Tolvan som den redan då kallades.

– Tolvan var en barnkärlek. Vagnarna var byggda så att man kunde stå på en avsats utanför om det var fullt. Där brukade vi stå för då kunde konduktören inte ta betalt av en.

När Andra Världskriget pågick inredde hans mamma ett skyddsrum i husets källare. Knut hade judiska vänner i skolan men det fanns också vissa som var öppet tyskvänliga.

– Det kan nog ha varit 20–30 procent av befolkningen som var nazister. Men de flesta var det i smyg precis som många i dag röstar på främlingsfientliga partier utan att visa det öppet.

Knut var en händig liten kille som drog elledningar till sin koja i trädgården så att den blev upplyst. Han gillade att laborera med elspänning i en transformator på sitt pojkrum. Som vuxen har han arbetat som datakonsult både som anställd och i egen firma.

Han och hans fru har bott i Haninge sedan 1976.

– Jag kan inte förstå att man kan bo norr om stan. Vi har inte några bilköer som går att jämföra med dem på den norra sidan

Efter att tidigare ha ägnat sig mycket åt längdskidåkning och cykling testade Knut Ångström att börja löpträna på 1990-talet. Första gången han sprang Stockholm Marathon var 1999.

– Jag har fastnat för att springa ett långlopp om året. Det är det som håller igång mig.

I år springer han sitt nionde maratonlopp i Stockholm. Han tycker att det känns roligt och sporrande att vara den äldste deltagaren så väl där som på Tolvanloppet.

Förra året klarade han sig precis under maratonloppets tidsgräns som är satt till sex timmar.

– Jag räknar med att klara loppet på under sex timmar. Annars hade jag aldrig anmält mig.