Knut, 90, laddar om för Stockholm marathon

Knut Ångström, 90, klarade Kungsholmens runts halvmara. Nu laddar Haningebon om för Stockholm marathon. – Jag har ont i alla leder när jag börjar springa men det släpper efter tre kilometer, säger han.

  • Publicerad 22:39, 7 maj 2018

Knut Ångström är glad att han klarade Kungsholmen runt halvmarathon i lördags..

– Det gick över förväntan. Jag var faktiskt sju minuter bättre än förra året.

Det tackar han den ”trevliga flickan” som gjorde honom sällskap loppet sista tio kilometer.

– Hon hade legat bakom mig hela första milen. Då sa jag: ”Är det inte bättre att du springer bredvid så peppar vi varandra”. 

Hand i hand korsade de mållinjen på tiden 2.41,03.

– Det var säkert hon som gav mig sju minuter.

Knut Ångström, 90, korsar mållinjen på Kungsholmen runt halvmarathon som loppets äldsta deltagare.

 

”Långsammare för varje år”

Men före start var han osäker på om han skulle ta sig i mål.

– Jag känner verkligen att jag blir långsammare för varje år. Därför trodde jag att det skulle bli kritiskt att klara loppet innan de drog repet. Därför började jag trappa upp träningen redan efter jul. 

Springer tio mil i veckan

Han springer i snitt tio mil i veckan fördelat på fem pass.

– Mot slutet kommer jag att trappa upp det lite ytterligare. Men den sista veckan slår jag av på takten.

Inget vin före maran

Han har även sett över sin alkoholkonsumtion.

– Sedan två månader tillbaka har jag inte druckit en droppe. Annars dricker jag ett par glas vin om dagen och lite whiskey. Men jag kommer nog att dra ner på det också. Jag vill ju leva länge och jag märker att det gör nytta.

Känner du några krämpor?

– Jag har ont i alla leder när jag börjar springa. Men efter tre kilometer släpper det överallt. Det känns jättebra. Knäet knixar i början men jag har lärt mig att det inte är något att vara rädd för. Det släpper efter ett tag. 

”Så himla tråkigt”

Han tycker att det är värre för psyket.

– Det är så himla tråkigt att springa på asfalt. Egentligen är det inte roligt alls. Men jag kan inte springa i skogen längre jag har för dålig balans och ser för dåligt. Så är det att bli gammal.

Sprungit till Angola

För att visualisera hur långt han har sprungit lägger han ut loppens sträckor längs västkusterna på världskartan. Hittills har han tagit sig från Sverige, genom Europa och ner till Angola.

– Jag tycker inte om att tävla – jag blir alla fall sist. Men när jag kollar på kartan förstår jag att jag har sprungit genom gyttja och mangroveträsk. Då känner jag mig stark.

Men även om det är en lek i tankevärlden stötte han på patrull. Han var han tvungen att hyra en kajak och paddla runt Kungsholmen och Långholmen och lite till. Tills han fått ihop 13 kilometer.

– Det passar sig inte att säga att jag har sprungit över Gibraltar sund. Det är ingen utom möjligen Jesus som har gjort.

Vill dö ”med stövlarna på”

Han är oftast äldst när han ställer sig på startlinjen. Men han tror att fler äldre hade mått bättre av att springa.

– Jag är med i två pensionärsföreningar och har lärt känna många fantastiska människor. Men så dör den ena efter den andra. Jag är säker på att de hade kunnat förlänga livet och känt sig bra om de hade tränat. Men de har börjat bli lata. Många som är gamla förbereder sig för döden. Men det är bättre att förbereda sig så att man dör med stövlarna på inte under sotad ås som vikingarna sa.

Drömmer om New York marathon

Årets Stockholm marathon den 2 juni blir definitivt det sista maratonloppet i hemstaden. Men han tänker springa fler halvmaror och drömmer om att någon gång springa New York marathon.

– Halvmarorna verkar jag kunna fortsätta med. Trots att jag har lovat min fru i många år att jag ska sluta. Men hon är van vid att jag bryter de löftena. Redan samma dag jag kommer hem känner jag att jag vill springa igen.

Fakta

Springer Stockholm marathon den 2 juni

Namn: Knut Ångström.

Ålder: 90.

Bor: Haninge.

Familj: Frun Karin.

Aktuell: Äldste deltagaren som sprang Kungsholmen runt i lördags. Springer Stockholm marathon den 2 juni.

Visa merVisa mindre