Besviken. Anne.Marie Tibblin utanför Solberga vård- och omsorgsboende våren 2021. Foto: Sacharias Källdén

Knölig resa när demensboende i Solberga lades ner

Hösten 2021 stängde Solberga vård- och omsorgsboende, inriktad på dementa. Mitt i frågade en av de anhöriga hur det gick sedan.

  • Publicerad 06:20, 23 maj 2022

Hösten 2021 stängde Solberga vård- och omsorgsboende, inriktat på dementa. Orsaken var att boendet var slitet och omodernt och att den privata hyresvärden aviserat en kraftig hyreshöjning.

De som bodde där flyttade mestadels till andra boenden i stadsdelen, som Fruängsgården och Axelsbergs vård- och omsorgsboende. Det minskade antalet tomma boendeplatser i stadsdelen – och därmed även dyra tomgångshyror.

Gynnsamt för stadsdelsförvaltningen – men anhöriga var upprörda. Mitt i träffade ett antal av dem våren 2021, då de protesterade mot nedläggningen. Att flytta dementa är riskfyllt och kan försämra deras tillstånd, menade de.

Flytt till Farsta

En av dem var Anne-Marie Tibblin, med en alzheimersjuk make. Mitt i ringde upp för att höra hur allt gått.

– Fruängsgården kändes inte rätt för min man, så jag valde ett privat boende i stället, berättar hon.

Det blev inte bra – hon tyckte bland annat att kontakten med personalen fungerade dåligt, att hennes man lämnades för mycket ensam och fick för mycket lugnande.

– Efter två månader fick jag nog. I slutet av december flyttade jag min man till Mårbacka Attendo i Farsta, eftersom en jättefin sjuksköterska från Solberga börjat jobba där. Där fick han kärlek och omtanke, säger hon.

Är besviken

Anne-Marie Tibblins make avled i början av mars. Sorgen är stor men hon finner tröst i att hon kämpat för honom in i det sista, precis som hon lovat.

– Det blev en knölig resa med ett lyckligt slut. Men jag är fortfarande besviken på kommunen. Jag har pratat med sådana som valde Fruängsgården och det har varit svårt för dem också, säger hon.

Läs även:

https://www.mitti.se/nyheter/demensboende-kan-laggas-ner-men-anhoriga-protesterar/repufh!8VruXHIO1fMMJ8nka7eUSQ/