TUFFT. Kulturskolan har svårt att hitta ny lokal efter att ha blivit utslängda ur Medborgarhuset. Men en lösning kan vara på gång. Foto: Mostphotos/Karin Nilsson

Knivigt läge för Kulturskolan på Södermalm

Sedan Kulturskolan blivit utmanövrerade ur det framtida Medborgarhuset har jakten på likvärdiga lokaler varit allt annat än enkel. I dagsläget finns bara ett alternativ för att dans- och musikverksamheten ska kunna bli kvar på Södermalm – men det är långt ifrån spikat.

  • Publicerad 07:10, 20 mar 2018

Det var i november i fjol som StockholmDirekt kunde avslöja att staden i det fördolda skurit ned halva Kulturskolans verksamhet i det nya Medborgarhuset. Hela 1000 kvadratmeter av Kulturskolans utlovade ytor i det nyrenoverade huset, närmare bestämt lokalerna för dans och musik, ströks okommenterat i dokumenten inför klubbandet av den nya detaljplanen i kommunfullmäktige.

Där Kulturskolans dans- och musikelever skulle ha huserat ska staden istället ta in externa hyresgäster, för att få den redan skenande ekonomin att gå ihop.

Staden vill slopa all dans och musik i Medborgarhuset

Sedan i höstas har tjänstemännen på kulturförvaltningen försökt hitta likvärdiga ersättningslokaler åt dans- och musikverksamheten. Och det har varit allt annat än enkelt.

Enligt Bengt Hammarlund, lokalsamordnare på Kulturskolan, är det efter fyra månaders jakt bara en enda fastighetsägare på hela Södermalm som ställt sig positiv till att ens utreda ett möjligt samarbete. Det är Atrium Ljungberg, ägare till Söderhallarna på Medborgarplatsen – ett stenkast ifrån Medborgarhuset.

– Andra fastighetsägare har inte tyckt att vi passar in i deras hyresgästkluster och har varit oroliga för att vi ska störa deras andra hyresgäster med musiken, säger Bengt Hammarlund.

Kulturskolan kan hamna på gatan

"Vill hitta lösning"

Under renoveringen av Medborgarhuset, som pågår till 2020, är dansverksamheten idag tillfälligt inhyst i en gymnastiksal medan musikerna håller till i tillfälliga lokaler i just Söderhallarna. Atrium Ljungberg bekräftar att man fört dialog med Kulturskolan om att ordna permanenta verksamhetslokaler i samband med ombyggnationen av Söderhallarna.

– Vi är positiva till att ha kvar Kulturskolan i permanenta ändamålsenliga lokaler då deras verksamhet passar bra in i våra planer att utveckla Söderhallarna till en mötesplats för kultur, mat och kreativitet. Det finns en ambition att hitta en lösning, men inga konkreta planer finns ännu, säger Angelica Källsten, Atrium Ljungberg.

Besked dröjer

Hon betonar att man just nu är i ett tidigt skede av utredningsarbetet för hur det framtida Söderhallarna ska se ut, och att besked tidigast kan ges efter sommaren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Bengt Hammarlund från Kulturskolan är optimistisk.

– Vi inom personalen upplever detta som en verkligt positiv lösning, det skulle innebära en direkt närhet vår teaterverksamhet i Medborgarhuset och där samarbetet mellan våra olika verksamheter kan utvecklas som vi hade tänkt.

Supersatsning på Söderhallarna: ✔ Nattklubb ✔ Stadsodling ✔ Live-scen

Söderhallarna kan vara det enda alternativet. Foto: Jannie Flodman