Knarkskrämmor stör boende i Husby

”Knarkskrämmorna” försvann från Tensta centrum efter omfattande protester i höstas. Men nu tjuter samma larm i Husby centrum. Den här gången har det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder satt upp ”skrämmorna”. – Det här löser inte problemen, säger Veronica Stiernborg, ordförande för Vänsterpartiet i Kista. Det är en metod som används för att bekämpa skadedjur.

  • Publicerad 09:35, 27 feb 2017

"Jag tror inte att de sätter upp sådana här larm vid Stureplan, där den mesta knarkförsäljningen äger rum."

På flera platser i Husby centrum, bland annat nere i parkeringsgaraget under ICA, sitter ”knarkskrämmor” högt upp på väggen. Fyrkantiga, små vita plåtlådor som ständigt ger ifrån sig en hög, obehaglig signal.

– Vi som bor här protesterade, säger Veronica Stiernborg, och då lovade de att stänga av ljudet. Svenska Bostäder skulle också bjuda in till ett möte, men det har de inte gjort.

Enligt Svenska Bostäders distriktschef Stefan Mattsson är inte ”skrämmorna” något nytt.

– Nej, den i trappan ner till garaget har hängt där länge. Där har det förekommit narkotikaförsäljning och liknande. Men vi satte upp nytt larm i en gång mellan två olika trapphus, där det varit stökigt. Men den ska vara avstängd.

I porten på Trondheimsgatan 5 sitter plåtlådan högt uppe på ena väggen.

– Det har varit en del strul där, säger Veronica Stiernborg, som bor i porten intill. Under december hade vi trygghetsvärdar som gick runt i området. Det funkade jättefint, men det ansågs vara för dyrt. Istället finns ett förslag att 1,5 miljoner ska satsas på Securitas-vakter.

Nu är trygghetsvärdarna borta och larmen är påslagna. De hörs tydligt, även för den som för länge sedan fyllt 25.

– Då skulle du höra på kvällarna, säger Hamid Taki, som bor i området. Då är ljudet mycket högre.

Han störs av ljudet när han ska gå ut eller in, och särskilt när han ska ner i parkeringshuset, men är kluven till larmen.

– På ett sätt är det bra att de finns. Det är familjer som bor här och jag vill inte att mina barn ska känna sig rädda för gängen som står här och hänger.

Veronica Stiernborg menar att det borde finnas regler för hur sådana här larm får användas, och var. Hon tror inte att ”skrämmorna” kommer att minska knarkförsäljningen.

– Problemen försvinner inte, utan flyttas bara. Jag tror inte att de sätter upp sådana här larm vid Stureplan, där den mesta knarkförsäljningen äger rum. Hela användningen av ”knarkskrämmor” verkar bara drabba socialt utsatta områden.