LEDSEN. Curt Sederström, ägare till skeppet som brunnit i Årstaviken, är ledsen över hur fel det blev. Här med hunden Essie. Foto: Linda Gren

Knarkskeppets ägare talar ut: "Det känns för jävla sorgligt"

Knarkskeppet i Årstaviken förbryllade, hatades – och brann till slut upp. Omständigheter runt fartyget har under lång tid gäckat både polis och grannskap. Vi har träffat ägaren Curre Sederström som säger att han hade en naiv dröm – som nu gått upp i rök.

  • Publicerad 19:50, 15 mar 2018

– Det känns för jävla sorgligt alltså. Jag är ledsen, det är jag.

69-åriga Curt Sederström, eller Curre som de flesta känner honom som, blickar ut över Årstaviken. Schäfern Essie stryker sig förtroget mot benen. Fastfruset i isen, strax intill strandpromenaden, reser sig det jättelika förkolnade skrovet av det som en gång var ett 37 meter långt skepp. Curres skepp. Men av båten, som tidigare haft sexton sovalkover, kontorslokaler och ett lastutrymme stort nog att husera en dansklubb, är det efter branden i slutet av januari inte mycket kvar.

På måndag ska båten bort – igen. Kronofogden ska för andra gången på tre månader frakta bort skutan. Den här gången kommer ingen lösa ut den. Några planer på att investera i en ny båt finns inte heller på agendan.

– Nej, hur skulle det gå till. Jag har ju inga pengar. Den har gjort sitt, det var en fin önskedröm, men det blev inte som jag tänkt, säger Curre.

Stort tillslag mot knarkbåten i Årstaviken

Skeppet, som tidigare legat olovligt förtöjt vid Marievik, omhändertogs av Kronofogden strax före årsskiftet. Då hade polis såväl som grannar vittnat om störande fester, narkotikafynd och folk som olovligt bott på skutan. I början av januari löstes båten ut igen för nästan en halv miljon kronor av den förre ägaren, och kördes till den ökända pirathamnen i Årstaviken. Och det var då Curre kom in i bilden, enligt honom själv.

– Jag har ingen aning om varför den löstes ut för så mycket pengar. Men jag fick ett samtal av den förra ägaren, en vän som hade en gammal skuld till mig. 50 papp skulle jag få båten för sa han, så var vi kvitt. Det var klart som fan jag skrev på det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att båten redan hade ett nytt beslut om handräckning på sig från Kronofogden hävdar Curre att han inte kände till. Men han ser inte att den informationen hade gjort varken till eller från.

– Jag har suttit i fängelse i 30-40 år av mitt liv, och knarkat lika länge. Jag har redan en halv miljon i skulder, vad gör någon miljon till för en sådan som mig?

Knarkskeppets prislapp förbryllar polisen

– Jag såg båten som en sista chans för mig att göra något för att få någon slags rätsida på livet jag levt... Jag är drabbad över hur många hemlösa vi har i Stockholm, det är skandallöst. Jag tänkte ge tak över huvudet till åtminstone några, så att de kan få en chans att få ordning på sig själva. En naiv önskedröm kanske, men så var det.

"Som att vända en ångare i en bäck"

Curt berättar att han försökte hitta en laglig kajplats men att han fått kalla handen överallt.

– Jag förstår att båtföreningar omkring blivit upprörda, men vi hade gärna betalat för oss om vi bara fått chansen. Men det fick vi inte.

KLART: Pirathamnen i Årstaviken ska rivas

Polisen har gjort flera tillslag mot båten där man hittat narkotika såväl som stöldgods. Curre själv hävdar att han inte har bott på båten utan hemma i sin lägenhet i Enskede. Ändå vänder han sig bestämt emot att skeppet skulle ha varit ett flytande centrum för drogaffärer.

– Nej, nej. Mitt folk, visst, de är som de är. Att polisen hittar lite brass eller någon stulen cykel...ja. Men det har inte varit någon organiserad brottslighet. Narkotika finns i alla kretsar, skillnaden är att när du är hemlös så krävs det för att klara av tillvaron, säger han och fortsätter:

– Alla behöver pengar men alla förmår inte stå med mössan i hand och bli kränkta av soc. Och vad kan man då göra? Det är klart det blir lite trassel, att tro att man ska kunna få ett vanligt jobb efter 40 år på voltan är ju som att försöka vända en ångare i en liten bäck. Men det är ju fortfarande människor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även om det omtalade skeppet upprört många Södermalmsbor, tycker Curre samtidigt att det borde bli en väckarklocka för samhället. Han hoppas att det kan leda till en debatt om klasskillnaderna som han själv upplever så tydligt.

– De som promenerar förbi och blir upprörda kommer från en helt annan verklighet. De vill inte förstå att den här delen av samhället finns, att vi finns. Det blir jobbigt för dem att se, säger han och tystnar.

– Min önskan är att de vaknar upp och förstår att vissa människor kommer från ett så pass evigt utanförskap att det är omöjligt för dem att någonsin komma in igen. Och de måste också ha någonstans där de kan få leva och vara.

Knarkskeppet försvinner 19 mars

I september 2017 fraktade Kronofogden bort båten från Marievik, där den legat olovligt förtöjd i flera år. Polisen beskrev den som ett tillhåll för livsstilskriminella.

Vid årsskiftet löste ägaren ut båten från Kronofogden, för 430 000 kronor inklusive moms. Den 3 januari dök skeppet upp igen, nu en bit från pirathamnen vid Årstaviken. Båten bytte några dagar senare ägare till Curt Sederström. Stockholm stad har sökt ägaren sedan dess utan lycka.

29 januari meddelade polisen att man gjort stort tillslag mot båten, där man funnit 8 personer som bott olovligt på båten samt narkotika.

30 januari meddelade Stockholm stad att man äntligen nått en överenskommelse med stadens fastighetsbolag Locum om ägarförhållandena kring oljepiren där "pirathamnen" legat i många år, och att den ska rivas innan sommaren.

31 januari stod jätteskeppet plötsligt i brand, efter en olycka på båten. Flera som befann sig på skeppet fick räddas ur vattnet och en vårdades på sjukhus för lindriga rökskador.

Staden har sedan tidigare ansökt om handräckning av Kronofogden. Båten ska nu fraktas bort 19 mars.

Visa merVisa mindre

Curt Sederström

...är 69 år gammal.

...bor i Enskede med hunden Issie.

...syns bland annat i Uppdrag Gransknings senaste serie om Palme-mordet, då han själv satt i fängelse tillsammans med Christer Pettersson under många år. "En bländande intelligent kille som tyvärr blev helt galen när han tog något" enligt Curt.

...startade och drev Tjuvgods, second hand-verksamhet för ex-kriminella för att få dem på fötter. Verksamheten har dock hamnat i stiltje då polisen fann att några av tavlorna som såldes i själva verket var stöldgods.

...vill se ett mer fungerande stödsystem för hemlösa och de som kommer ut från fängelset.

Visa merVisa mindre