Att stärka ledarskapet i klassrummen. Att lära av varandra och dela goda erfarenheter mellan olika länder och skolsystem. Så beskrivs det internationella skolutbytet som Upplands-Bro är med i – ett projekt som man hoppades skulle locka fler lärare till Upplands-Bro och ge fin reklam för kommunen.

Men nu kan Mitt i avslöja att det som skulle bli en inspirerande vitamininjektion i skolsystemet i stället ledde till en knarkskandal.

Enligt uppgifter till Mitt i ska lärare från en grundskola i kommunen nyligen varit på en inspirationsresa till Holland. På resan, som bekostades av kommunen, ska lärare rökt hasch och dessutom fotograferat det hela. Inga elever var med på resan.

– Det stämmer att lärare har rökt hasch och vi håller på och utreder den här frågan just nu, säger Fredrik Nordvall, utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

Nordvall uppger att arbetsgivaren fick kännedom om händelsen via ett fotografi.

– Det fanns en bild som cirkulerade och det fanns misstankar kring den här bilden. Då kände vi att vi behövde gå till botten med vad som verkligen hänt.

Utbildningschefen vet inte exakt hur bilden har spridits, men säger att han fick den skickad till sig personligen.Fredrik Nordvall uppger att det var "en mindre grupp" lärare som reste till Holland. Utredningen som kommunen nu genomför berör två lärare, som tagits ur tjänst efter att man haft samtal med dem. De har erkänt det inträffade, enligt Fredrik Nordvall.

Vad händer med lärarna, riskerar de att bli avskedade?– Vi undersöker det arbetsrättsliga nu. Vi behöver se vad man gör i ett sådant här läge. Det här är naturligtvis förkastligt. Det finns en moralisk aspekt i det här, sedan finns det juridiska aspekter då man är på en sån här resa, säger Fredrik Nordvall.

– Oavsett juridik är det här naturligtvis en stor skada, både för lärarna i det här fallet, men också för oss.

Vad har lärarna sagt?– Jag har fått det till mig, men jag kan inte dela det med dig, det är en del av utredningen. Hur ser du som utbildningschef på det inträffade?– Från början blir man naturligtvis väldigt förvånad att sådant här kan hända. Både jag som utbildningschef och Upplands-Bro kommun som arbetsgivare tar naturligtvis starkt avstånd från all typ av droganvändning, och det är extra viktigt då man jobbar i skolan och är förebild för våra barn och unga.

Upplands-Bro kommun har inte polisanmält händelsen eftersom det inte inträffade i Sverige, "och där det skedde är det ju inte ett brott".

Fredrik Nordvall lyfter samtidigt att man som arbetsgivare har ett rehabiliteringsansvar.

– Vi har ett ansvar för personalens mående, och det här gäller ju även personal som har problem med alkohol eller droger.

Fredrik Nordvall säger att han har höga förväntningar, både på personalen och på eleverna i skolan.

– Så det är klart man känner en viss besvikelse att något sånt här kan hända, speciellt på en arbetsresa som det finns så mycket positivt runt.

Vad vill du säga till föräldrar som har barn på kommunens skolor?– Att det här är omdömeslöst och att vi ser väldigt allvarligt på det här, och att vi tar starkt avstånd från det som har hänt. Det här är ingenting som vi står bakom eller tycker är okej på något sätt.

Finns det anledning att se över kommunens medverkan i projektet?– Nej, jag tycker inte det. Vi måste se det här som ett undantagsfall.

Kommundirektör Ida Texell har också informerats om situationen.

– Jag ser mycket allvarligt på uppgifterna att våra medarbetare brukat narkotika i samband med en tjänsteresa. Det är oacceptabelt och jag har gett utbildningschefen i uppdrag att utreda situationen och vidta arbetsrättsliga åtgärder.

Även kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) har informerats om händelsen efter lärarnas resa till Holland.

– Det är inte de förväntningar vi har på vår personal varken på tjänsteresa eller då man arbetar på plats i kommunen. Jag är trygg med att Ida Texell och Fredrik Nordvall sköter det här på ett bra sätt, säger Fredrik Kjos.