Knarkliga sprängd – narkotika för 20 miljoner i beslag

Den vita skåpbilen stoppades i södra Stockholm. Polisen hade följt efter ligan från Göteborg. Nu åtalas nio personer för att ha hanterat narkotika värd 20 miljoner kronor.

  • Publicerad 17:53, 5 dec 2019

Den omfattande polisutredningen startade i april.

Tack vare en beslagtagen telefon kunde polisen nysta upp en omfattande narkotikahandel.

I en skåpbil hittade polisen 13 flyttkartonger med 62 kilo cannabis. Foto: Polisen.

Polisen har lagt ut en film på sin hemsida där man redovisar händelseförloppet, en film som väckt stort intresse och gett flera läsarkommentarer och delningar.

Flera av de nu åtalade hade åkt till Göteborg där de hämtat 62 kilo narkotika, cannabis.

Transporterades i vit skåpbil

Narkotikan transporterades i en vit skåpbil till södra Stockholm. Där stoppade polisen skåpbilen.

I bilen fanns 13 flyttkartonger fyllda med narkotika.

En man greps. Enligt polisen är han misstänkt för att vara med i ett större kriminellt nätverk.

Gick i polisens fälla

Följande dag hämtade några av de andra misstänkta ligamedlemmarna ut en beslagtagen bil hos Kronofogden i Sundbyberg. Där väntade polisen. I bilen, i ett dolt utrymme, fanns 21 kilo amfetamin och sex vapen.

Männen greps.

Tidigare under året har polisen tagit sammanlagt nio kilo kokain i beslag.

Polisen uppskattar det sammanlagda värdet på narkotikan till 20 miljoner kronor.

1,5 miljoner kronor i kontanter har tagits i beslag. Pengar som polisen misstänker kommer från penningtvätt och annan brottslig verksamhet.

Nio personer åtalas för flera fall av synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grov penningtvätt.

Fakta

Nio åtalas – misstänks ingå i knarkligan

Man, 43 år, Västerhaninge. Häktad. Åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Har enligt åklagare medverkat i hanteringen av fem kilo kokain samt hanteringen av ytterligare 3,6 kilo kokain. 43-åringen åtalas även för ringa narkotikabrott, i hans bostad hittades ampuller med testosteron och anabola steroider.

Man, 44 år, Haninge. Häktad. Åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Har enligt åklagaren ägnat sig åt organiserad narkotikaverksamhet. Har varit med och köpt 20 kilo amfetamin. Narkotikan har förvarats i en personbil. I bilen hittades ett automatgevär, fyra pistoler och ett hagelgevär. Mannen åtalas även för medverkan i hanteringen av fem kilo kokain och för medverkan i försäljningen av 62 kilo marijuana.

Man, 39 år, Farsta. Häktad. Åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Har enligt åklagaren ägnat sig åt organiserad narkotikahandel, har medverkat i köpet av de 20 kilona amfetamin och deltagit i hanteringen av de fem kilona kokain och 62 kilona marijuana.

Man, 35 år, Huddinge. Häktad. Åtalas för grovt narkotikabrott, för innehav av 10 kilo cannabis och för att ha varit med och transporterat de 62 kilona marijuana.

Kvinna, 29 år, Malmö. Häktad. Åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Har enligt åklagaren varit med och transporterat de 62 kilona marijuana från Göteborg till Stockholm. Åtalas även för grovt penningtvättbrott. Enligt åklagaren förvarade hon 60 000 euro i en lägenhet. Åtalas även för urkundsförfalskning, för att ha framställt två identitetskort.

Man, 41 år. Häktad. Åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, för att ha medverkat i transporten av de 62 kilona marijuana.

Kvinna, 51 år, Sundbyberg. Häktad men frigiven. Åtalas för grovt penningtvättbrott. Åtog sig enligt åklagaren att kontakta en person för att betala av en skuld till kronofogden på 294 360 kronor, en skuld som enligt åklagaren betalades med pengar från brottslig verksamhet.

Man, 41 år, Stockholm. Häktad men släppt. Åtalas för grovt penningtvättbrott. Enligt åklagaren deltog mannen i att hitta en person att betala kronofogdeskulden ovan. Åtalas också för ringa narkotikabrott, mannen hade 1,01 gram cannabisextrakt i bostaden.

Man, 26 år, Stockholm. Satt anhållen men släpptes. Åtalad för grovt penningtvättbrott. Enligt åklagaren har mannen tagit på sig att betala ovan skuld till kronofogden.

Enligt åklagaren Henrik Söderman har de åtalade nekat till flertalet av åtalspunkterna.

Källa: Åklagarens stämningsansökningar
Visa merVisa mindre