Polisen uppger att punktmarkeringen mot knarkhandeln i centrum har varit framgångsrik. Foto: Mitt i

Knarklangare i centrum bortskrämda?

Punktmarkeringen av den öppna droghandeln i Åkersberga gav effekt snabbt, enligt polisen. – Vi kunde knappt hitta några av våra narkotikasäljare i centrum och antalet ”problemungdomar” hade minskat avsevärt, säger lokalpolis Per Åkermark i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 11:49, 19 jun 2018

I maj skrev Mitt i att Österåkers kommun satsar 2,7 miljoner kronor i år på projektet ”Stoppa droghandeln”. Kommunen framhöll att det var viktigt att ta krafttag både på lång och kort sikt mot ungdomar och unga vuxna i åldrarna 13-30 år som var involverad i omfattande drogförsäljning. I Österåker användes, enligt polisen, bland annat unga tonåringar som knarkkurier på moped.

– Jag är väldigt glad att vi gör den här kraftfulla insatsen. Vi är en kommun som tydligt visar vårt motstånd mot droger, sa kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) då till Mitt i Södra Roslagen.

Målet – punktera droghandeln

Polisen bestämde sig också för punktera droghandeln genom att störa och rapportera knarklangare och köpare i Åkersberga centrum mer. Det gav snabbt resultat. Redan efter två veckors arbete var den öppna droghandeln i princip borta från centrum, uppger polisen.

– I början av insatsen kunde vi hitta narkotika på de personer vi kontrollerade i centrum, men efter ett par veckar var det ingen som hade någonting på sig längre, uppger lokalpolis Per Åkermark i ett pressmeddelande.

Så motverkas nyrekrytering

Målet för både kommunen och polisen är också att genom olika insatser långsiktigt motverka nyrekryteringen och hjälpa unga som hamnat på glid tillbaka. Polisens insats mot droghandeln kommer att fortsätta under året.

– Tät kontakt med socialtjänsten är en förutsättning för att vi ska få bort denna typ av personer från den kriminella banan. Det blir en chans för dessa ungdomar att vända livsstil, uppger lokalpolis Per Åkermark.


Tyck till! Har polisens hårdare tag mot droger varit bra? Är Åkersberga centrum tryggare? Vad tycker du om kommunens projekt ”Stoppa Droghandeln”? Skriv en insändare med din åsikt.

Fakta

Brott rapporterade under polisinsatsen

Totalt rapporterades 24 personer, enligt polisen. Varav 21 stycken narkotikaärenden (11 fall av eget bruk samt 20 fall av innehav) och 3 stycken drograttfyllerier. Dessutom skedde två beslag av pepparsprayer samt en kniv och ett antal husrannsakningar har verkställs.

Källa: Polisen