Knarklager och vapen i radhuset

När polisen slog till mot ett radhus i Vallentuna hittade de kilovis med cannabis, en kalasjnikov och massor med ammunition. Nu döms en 28-årig man från Vallentuna till fängelse.

  • Publicerad 11:18, 19 okt 2021

När han greps bar han skyddsväst och hade nästan 10 000 kronor i kontanter.

Det var en i början av maj som en granne såg tre eller fyra personer i munkjackor bära in väskor i huset. Hen reagerade eftersom huset annars stod tomt.

Grannen ringde polisen och när patrullen kom fram såg de människor röra sig där inne. Men när de knackade på drogs fönstren för och lamporna släckes.

Polisen fick bryta sig in och fann fyra ungdomar.

I köket hittades en automatkarbin, en så kallad kalasjnikov, med hundratals patroner i en väska. Fler patroner fanns i ett förråd.

I en annan väska och i förseglade småpåsar låg 2,3 kilo cannabis. Dessutom påträffades ett 40-tal flaskor flytande kodein, 1300 tabletter Tramadol, mindre mängder kokain samt tablettförpackningar, varav det mesta låg i köket.

Där fanns också vakuumpåsar, plastfickor och en påslagen lamineringsmaskin.

Enligt polisrapporten rörde det sig om ”utrustning och förpackningsmaterial typisk för narkotikahantering” och åklagarens slutsats var att knarket skulle säljas vidare, vilket tingsrätten tror på.

Av de fyra ungdomarna var den äldste en 28-årig man. Där fanns också två yngre män, samt en kvinna. alla i 18-19-årsåldern.

28-åringens fingeravtryck fanns på delar av narkotikan. Själv sa han att det var kriminella bekanta som tagit dit både vapen och narkotika. Men den förklaringen var enligt tingsrätten "högst osannolik".

När han greps bar han skyddsväst och hade nästan 10 000 kronor i kontanter på sig. I lägenheten i Täby hittade polisen ytterligare nästan 90 000 kronor.

Pengar han sa att han tjänat hederligt.

Men när polisen granskade hans ekonomi hade stora belopp flutit in på hans konto som "saknade legal förklaring".

Nu döms han till fängelse i två år och sex månader för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.

18-åringen döms till ungdomsövervakning i nio månader för narkotikabrott. De två 19-åringarna frias. Alla inblandade nekade till brott.

Åklagare Johanna Stigson skriver i mejl att hon "har i stort förståelse för tingsrättens resonemang men har ännu inte tagit ställning till huruvida jag ska överklaga i någon eller några delar."

Under den senaste tiden har flera grova brottsmål med Vallentunakoppling varit aktuella. Förra året rånmördades ett par i 50-årsåldern under brutala former.

I november dömdes två män för att ha smugglat in nära 400 kilo cannabis och amfetamin i Sverige. Knark som lastades om vid ett lager i Brottby.

I juni i år dömdes en man i 20-årsåldern för grovt narkotikabrott efter att polisen hittat stora mängder narkotikaklassade tabletter i en förrådslokal i Vallentuna.

Och den senaste månaden har centrala Vallentuna haft villaskjutningar, som ännu inte klarats upp av polisen.

– Jag har inte uppfattningen att vi har något särskilt gäng i södra Roslagen utan att det rör sig om enskilda individer, säger Patrik Henriksson gruppchef på sektionen för grova brott på Polisområde Nord i Solna.

I radhuset hittades en AK 47 och hundratals patroner. AK 47 är världens vanligaste automatvapen, som ursprungligen tillverkades för militärt bruk i det gamla Sovjetunionen. Den kallas också för kalasjnikov.

Polisen hittade också narkotika i huset, bland annat 2,3 kilo cannabis.