Knarklabb avslöjat – 60 kilo amfetamin beslagtogs

Nätverket har tillverkat stora mängder amfetamin i södra Stockholm. Polisens utredning tyder på att sålt narkotika och handlat utrustning för miljonbelopp.

  • Publicerad 11:30, 19 aug 2020

Totalt åtta personer ha åtalats vid Södertörns tingsrätt, misstänkta för en rad olika brott som hör ihop med tillverkning av stora mängder amfetamin och metamfetamin. Samtliga har förnekat brott.

Misstankar väcktes efter beslag i tullen som tydde på att personerna bearbetade och sålde snus utan tillstånd. Därefter började polisen spana på nätverket.

En man i 50-årsålder har pekats ut som drivande i verksamheten.

Mannen som pekats ut som ledare (th) ses ta emot en leverans i lokalen i Österhaninge. Bilden är tagen under polisens spaningsuppdrag. Foto: Polisen

Hade fabrik i lagerlokal

Fyra av personerna åtalas för att ha fört in 130 gram kristalliserat metamfetamin från Belgien till Sverige, via Skåne. Smugglingen ska ha skett i slutet av 2019.

I lägenheten i Hammarby hittades formar med misstänkt knark i ugnen. Foto: Polisen

Tillsammans med en femte person har de därefter bearbetat knarket i en lägenhet i Hammarbyhöjden, där några av de misstänkta bodde. Polisen beslagtog utöver knarket olika instrument som vågar och glaspipor adressen.

Tre av dessa personer misstänks även för att ha framställt en stor mängd amfetamin tillsammans med en sjätte person i en lokal i Österhaninge.

Där har man hittat utrustning som man misstänker har använts till tillverkning samt pipor och narkotika. I en kalender som verkade tillhöra mannen som lett verksamheten fanns en handskriven kemikalieförteckning.

Labbutrustning som misstänks ha använt för att tillverka amfetamin hittades i lokalen i Österhaninge. Foto: Polisen

Flera av de misstänkta ses lasta en lastbil utanför lokalen i Österhaninge. Bilden är tagen under polisens spaningsarbete. Foto: Polisen

60 kilo amfetamin beslagtaget

Hur länge tillverkning har pågått där är inte känt. Däremot menar polisen att 56 kilo av det tillverkade amfetaminet har förvarats i ett förråd nära Täby centrum.

I förrådet i Täby hittades nästan 60 kilo amfetamin. Foto: Polisen

Ytterligare 15 kilo har överlåtits till en annan person i Handen och runt fem kilo har förvarats i lägenheten i Hammarbyhöjden.

Åklagaren menar att brottet är grovt då det har skett i organiserad form för att sälja stora mängder narkotika. Bland annat ska knarket ha sålts till personer både i Ludvika och Norge.

När personerna konfronterades av polisen hittade man även andra mindre mängder av andra typer av knark i deras ägo, bland annat MDMA och kokain.

Amfetaminet hittades i en kista i förrådet. Foto: Polisen

Miljonbelopp kopplas till gärningsmännen

Ytterligare en person misstänks för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott för att ha hållit uppsikt i lokalen i Österhaninge, ha upplåtit sitt konto till överföringar och köp för tillverkningen samt ha transporterat knark till Ludvika.

Skyddsmasker hittades i labbet i Österhaninge. Foto: Polisen

Totalt rör det sig om överföringar på över en miljon kronor som kopplas till gärningsmännen och inblandade bolag.

Den man som misstänks vara huvudpersonen ledaren i ligan misstänks tillsammans med en åttonde person för grovt vapenbrott, för att ha innehaft två gevär och en halvautomatisk tårgaspistol.

Två gevär hittades i lokalen i Österhaninge. Foto: Polisen