Knarkhärva i västerort – använde barn som kurirer

När polisen stoppade en bil i Tensta i julas ledde spåren vidare till en lägenhet i Sundbyberg. Där, på vardagsrumsgolvet, låg stora mängder amfetamin – och knarkligan i västerort var avslöjad. Nu åtalas tio personer i jättehärvan.

  • Publicerad 10:47, 20 sep 2018

En 22-årig man från Kista åtalas som huvudman i organisationen.

Han ska bland annat, tillsammans med tre andra män, under hösten 2017 ha förvärvat 28,5 kilo amfetamin på okänd plats.

Knarkgömma i Sundbyberg

Amfetaminet förvarades sedan i en lägenhet i Sundbyberg, där det torkades med hjälp av 20 fläktar som införskaffats för ändamålet.

Köksbordet var täckt av vitt pulver. Foto: Polisen

22-åringen ska sedan ha anlitat två ungdomar från Hjulsta, en 15-åring och en 17-åring, som kurirer. De ska ha fört ett par kilo av knarket vidare till olika platser i Sverige, bland annat Göteborg, där det överlåtits till andra personer.

Fem av männen åtalas även för att i november fjol ha införskaffat åtminstone 4,4 kilo MDMA, även kallat ecstacy, från Nederländerna för att sälja den vidare i Sverige.

Stoppad bil blev genombrott

Flera av de nu åtalade personerna ingår i en konstellation som varit föremål för polisens intressen en längre tid. Genombrottet kom när en bil med två personer, bland dem den 22-årige huvudmannen, stoppades på Tenstavägen den 27 december i fjol.

– Spåren ledde vidare till lägenheten i Sundbyberg, en etta. Där, på vardagsrumsgolvet och i köket, hittades stora mängder amfetamin och lägenhetsinnehavaren greps, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till Mitt i.

På en stol i knarklyan låg andningsmasker. Bra att han när man bearbetar narkotikan. Foto: Polisen

Ecstacy på vinden

På vinden i samma hus hittades flera kilo ecstacytabletter, och i en lägenhet i Bromma gjordes ytterligare knarkbeslag.

Fem män åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, ett brott som ger mellan sex och tio års fängelse.

– Vi anser att det är fråga om synnerligen grovt narkotikabrott eftersom det avsett hanteringen av mycket stora mängder narkotika och man dessutom agerat synnerligen hänsynslöst eftersom man utnyttjat barn som kurirer, säger Isabelle Bjursten.

Fler på fri fot

Två andra män åtalas för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

En kvinna i Bromma som upplåtit sin lägenhet för förvaring av delar av narkotikan åtalas för medhjälp till grovt narkotikabrott. De två minderåriga kurirerna åtalas för grovt narkotikabrott.

Två personer är häktade i sin utevaro och tros vara utomlands.

– Vi misstänker att de också hör till huvudmännen i den här härvan, säger Isabelle Bjursten.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28