Knarkhandeln har flyttat från t-banan till trapphus

Efter punktmarkering av narkotikahandeln på t-banestationen i Rinkeby har droghandeln flyttat ut till bostadsområdena och trapphusen. Det säger polisen till Mitt i.

  • Publicerad 15:00, 27 feb 2020

Förra veckan besökte politikerna tunnelbanestationen i Rinkeby.

Budskapet: Tunnelbanestationen är nu fri från ”buset”:

– Buset är borta, gängen är bortkastade, Rinkeby är tryggt och ljust, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), – andra från höger – besökte Rinkeby tunnelbanestation förra veckan. Hans budskap: Buset är borta från stationen.

2018 ökade otryggheten enligt Tamsons kraftigt på Rinkeby tunnelbanestation. Öppen droghandel förekom och enligt Kristoffer Tamsons tog ”stora gängbildningar” över stationen.

”Utsatta för våld”

De som arbetade på stationen kände sig enligt Tamsons hotade och utsattes även för våld.

– Situationen var så allvarlig att väktare behövde stöd för att stänga stationen vid stängningsdags, för att upprätthålla ordningen. Vi stod på tröskeln att stänga Rinkeby t-banestation, säger Kristoffer Tamsons. 

I dag är situationen en annan.

– Absolut, insatsen har gett väldigt tydligt resultat. Den otrygghet som var förknippad med t-baneuppgången och biljetthallen, med ungdomar som hängde, narkotikahandel och ockå bruk av narkotika, har förändrats, det har blivit dramatiskt bättre, säger Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisgruppen i Rinkeby.

Polis har stöttat ordningsvakterna

Under den insats som bland andra polisen, SL, och MTR som kör tunnelbanan, medverkat i har polisen bland annat varit på plats och stöttat ordningsvakterna som upprätthåller ordningen på stationen. Polisen har enligt Martin Marmgren gett ordningsvakterna en ”trygghet” att ingripa vid olika ordningsstörande händelser, vid allt från plankning till narkotikamissbruk.

– Viktigast har varit trygghetsskapande åtgärder där polis och ordningsvakter samarbetat vilket gjort att man på ett annat sätt tagit tillbaka området. För medborgarna har det varit en otrygghet, ungdomar har hängt där och sålt narkotika. Den hanteringen har vi i stort sett fått bort, säger Martin Marmgren.

Droghandeln har dock inte försvunnit från Rinkeby.

Vart har narkotikahandeln flyttat?

– Den har trycks ut i bostadsområdena och i trapphus. Min bedömning är att narkotikahandeln till viss del har ökat i närområdet runt tunnelbanan, men att den har minskat totalt. Men den här insatsen har försvårat för narkotikahandeln, säger Marmgren.

För tunnelbanan i Rinkeby är vi inte bekymrade just nu

Martin Marmgren, polis

Har narkotikahandeln försvunnit för gott från Rinkebys t-banestation?

– Det är svårt att uttala sig om. Det är så klart att det är problem med narkotikahandeln i området liksom problem med kriminella grupperingar, det är fortfarande ett utsatt område. Men för tunnelbanan i Rinkeby är vi inte bekymrade just nu, säger Marmgren.

Kristoffer Tamsons:

– Vi är väldigt glad att det går att vända utvecklingen, säger Tamsons om läget på Rinkeby t-banestation i dag.