Förra sommaren började historien, berättar Peder Gyllenberg.

Det gamla kråkslotten på Gethagsvägen i Enebyberg ockuperas. Det sätts upp otrevliga skyltar vid fastigheten och anordnas fester som stör friden i det annars lugna bostadsområdet. Okända personer kommer och går.

Fick en idé

Inte helt oväntat reagerade grannskapet och kontaktade polisen.

Peder Gyllenberg är uppvuxen i Enebyberg och en av grannarna i området.

– Att kalla lirarna som bodde här för rejvare är en snäll beskrivning, säger han.

Men mitt i tumultet fick Peder en idé.

– Jag driver själv ett lokalt byggbolag, så jag tog kontakt med ägarna och frågade om jag fick hyra och ta hand om huset. Då skulle vi slippa alla objudna gäster.

Det fick han. Men rejvarna kom ändå.

– Till slut fick vi nog.

Vid ett tillfälle kom polis med hundpatrull, berättar han.

I huset hittades då ett hundratal lustgaspatroner. På polisens bilder från tillfället syns hur väggarna täckts neonstarkt graffitiklotter.

– Jag gick in för att titta till en dag, och gick upp hit, säger Peder Gyllenberg och visar en skåpslucka på andra våningen. Han öppnar luckan:

– Då låg en person här och sov. Då rusade pulsen ordentligt.

Till slut ebbade de ovälkomna besöken ut och en nytt kapitel för det gamla huset kunde påbörjas.

En ordentlig renovering tog fart i samband med att kriget bröt ut i Ukraina. Peder Gyllenbergs byggföretag och flera frivilliga, rustade upp villan för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina.

Nu är det mesta klart och om ett par veckor ska en ukrainsk familj flytta in, som kan bo här ett år på rivningskontrakt.

– Det känns otroligt bra. Jag känner med den här utsattheten för folk på flykt. Att kunna ge en trygghet på lite längre sikt för familjen med barn som behöver gå i skolan. Nu kan de tänka mer på framtiden.

Hyr ut gratis

En del omkostnader har det blivit, berättar han när Mitt i frågar.

Villan har fått helt nytt badrum, kök, el- och vatten – bland mycket annat.

För att täcka en del har de startat en crowdfunding-sida. Som tack för upprustningen hyr fastighetsägaren ut villan gratis i ett halvår. Engagemanget har varit stort, berättar Peder.

– Helt fantastiskt, så fort man har ställt en fråga har tio händer räckts upp om att hjälpa.

Snart hoppas de kunna anordna en tillställning för de inblandade, och familjen som flyttar in.

– Det här huset byggdes 1920 och är en bit av Enebybergs historia. Det känns också fint att det får ett bra slut innan det rivs.